A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

«Перспективний план – не догма», – очільник області

Дата: 02.10.2018 08:23
Кількість переглядів: 439

Перспективний план формування територій громад області доопрацьовують на Черкащині. Сьогодні в ОДА під головуванням обласного керманича Юрія Ткаченка відбулася нарада за участі керівництва обласної ради, фракцій і груп, а також районних обласних адміністрацій і рад, об’єднаних територіальних громад тощо.

Натепер на Черкащині вже створено 26 ОТГ. Водночас щодо ще 24 громад подано документи до Центральної виборчої комісії. Вони наразі очікують призначення перших виборів.

– Процедура об’єднання або приєднання має відбуватися чітко та в рамках законодавства, – наголосив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Кожна територія має пройти всі етапи, обов’язково провести громадські обговорення та закріпити їх протоколами, а також ухвалити необхідні рішення. Роль облдержадміністрації у процесі об’єднання громад чітко регламентована Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Ми розробляємо перспективний план, забезпечуємо організаційну підтримку та інформаційно-просвітницьке сприяння добровільному об’єднанню та приєднанню територіальних громад.

За словами очільника області, формуючи Перспективний план, облдержадміністрація враховувала формати вже створених ОТГ, а також тих, що очікують перших виборів, що вже мають позитивні висновки або щодо яких створені спільні робочі групи.

– Враховані звернення депутатів обласної ради, рішення та звернення міських, селищних, сільських рад, які ми ретельно аналізували, – сказав Юрій Ткаченко. – Вкотре наголошую, що Перспективний план формування територій громад не є догмою, а лише баченням ефективного територіального устрою на базовому рівні. Він не зможе влаштувати абсолютно всіх. Це треба сприйняти, як факт, і не маніпулювати. У разі створення громад, не передбачених у Перспективному плані, ми пропонуватимемо зміни до нього, як це неодноразово було досі. Перспективний план не обмежує людей, а навпаки – розширює їхні можливості та підтверджує права.

 Як наголосив голова ОДА, на Черкащині громади-об’єднавці вже отримали понад 100 млн грн державних коштів. Проектом Державного бюджету на наступний рік для розвитку ОТГ передбачено 2 млрд грн.

– Наші 24 новостворені громади матимуть шанс отримати ресурс для власного розвитку та перейти на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом тільки в разі, коли їх буде визнано спроможними, – сказав Юрій Ткаченко. – А це можливо лише за умови ухвалення Перспективного плану. Ми маємо розуміти, що, відрізаючи громади від ресурсу, втрачаємо конкурентоспроможність, порівняно з іншими областями України.

За підсумками наради, ще тиждень в ОДА прийматимуть пропозиції та напрацьовуватимуть зміни до Перспективного плану. Потому очільник області ініціюватиме проведення позачергової сесії обласної ради.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування