A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

На Черкащині найбільше кооперативів в Україні

Дата: 31.01.2019 08:31
Кількість переглядів: 358

В області зареєстровано 128 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Це – найвищий показник з-поміж інших регіонів України, інформують в управлінні агропромислового розвитку ОДА.

Найбільше зареєстровано багатофункціональних кооперативів – 78. Ще 21 – заготівельно-збутових, 9 – переробних та 20 – іншої спрямованості. Лише минулого року на Черкащині створили 17 кооперативів.

– Розвиток кооперативного руху на Черкащині лишається серед пріоритетних та є напрямом реалізації Стратегії розвитку-2020, – каже начальник профільного управління Ігор Колодка. – Також, ми,  продовжуємо шукати ініціативні групи та вивчаємо заяви бажаючих утворити кооперативи. Лише за кілька останніх місяців  в області розпочали свою діяльність більше 10 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Це, переважно, універсальні, які спеціалізуються на  наданні членам кооперативу послуг з обробітку земельних ділянок, транспортних, заготівельних та інших. Крім того, основний напрямок фінансової підтримки буде спрямований на створення нових та підтримку діючих молочарських кооперативів. Об’єднання у такі кооперативи дасть можливість отримати суттєву державну допомогу на відшкодування закупленого обладнання за державними програмами. Для прикладу, в  Монастирищенському районі вже спрацювали у цьому напрямку, де створений кооператив  «ВАК Монастирищенський» отримав державну фінансову підтримку за придбане обладнання.

Відзначимо, що нині найбільше створено кооперативів у Черкаському (19) та Лисянському (13). Ще по 11 кооперативів діє на Катеринопільщині, Монастирищині та Смілянщині. У межах діючої в області програми розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2020 року, рішенням обласної ради у 2018 році виділено 2 млн гри на умовах співфінансування з місцевими бюджетами. Слід зазначити, що ця програма буде працювати і в 2019 році, а також здійснюватиметься відповідна фінансова підтримка з обласного бюджету.

Також, на сьогодні Мінагрополітики України, з урахуванням пропозицій  та зауважень що до механізмів надання підтримки, вносить зміни до Порядку використання коштів, передбачених у держбюджеті для фінансової підтримки кооперативів – згідно з відповідною Постановою Кабінету Міністрів України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування