A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Про розробку Стратегії розвитку області

Дата: 01.07.2019 08:32
Кількість переглядів: 375

Плануємо максимально залучити всі сторони до процесу, – Роман Карманнік про розробку Стратегії розвитку області

Фото без описуДиректор Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Роман Карманнік під час пресконференції в ОДА щодо розробки Стратегії розвитку області на період 2021-27 роки розповів про основні заходи та учасників формування Стратегії.

Керівник Департаменту пояснив, чому саме на 7 років планують розробляти Стратегію. Каже: в Європейському Союзі планувальний період сягає 7 років.

– Ми орієнтуємось на європейський досвід та плануємо розробляти Стратегію за аналогічною методологією, – говорить Роман Володимирович. – І при цьому держава вже починає синхронізувати наші планувальні документи. Такою методикою довгострокового 7-річного планування користується Мінрегіон при розробці нової Державної стратегії розвитку на 2021-2027 роки та регіони при розробці своїх стратегій. Все для того, аби можна було починати напрацьовувати проекти, намагатися одержати доступ до європейських фондів, зокрема фінансування. Перші успішні спроби вже є на Черкащині. Тому ми переконані, що це реально.

У продовження європейської спрямованості посадовець розповів про цінність SMART-компоненту в цій Стратегії: «Це – європейський підхід до інноваційного розвитку територій, концентрації на сильних сторонах кожного регіону. Черкаська область першою поміж інших областей самостійно провела перемовини з однією з європейських комісій JRC та зареєструвалася на S3 Platform. Це такий майданчик, де відображена інформація щодо всіх регіонів, які впроваджують SMART-спеціалізацію».

Між тим, Роман Володимирович навів приклад SMART-спеціалізації. Каже: ремонт приміщень, утеплення, ремонт дороги не є SMART-спеціалізацією. А ось допомога в придбанні обладнання для навчального закладу, де підприємці матимуть змогу розробляти, тестувати спільно з науковцями певні винаходи, комерціалізувати й на цьому заробляти – ось це – втілення SMART-спеціалізації.

Отож, переконаний директор Департаменту, якщо шукати комунікацію, наводити аргументи, то вже зараз можна вести діалог із європейськими партнерами. Зокрема й стосовно пошуку фінансування впродовж 7 років. І це також буде можливо.

Роман Карманнік розповів про методологію розробки Стратегії. Він наголосив на тому, що нині вже працює сайт Стратегії (http://strategy2027-ck.gov.ua/), де можна буде бачити методики, нормативно-правову базу, ознайомитися з командою розробників та перебіг у цілому розробки Стратегії.

– Ключові моменти – максимально залучити до процесу всі сторони: бізнес, науку, владу, громадськість, органи місцевого самоврядування. Це – європейський підхід. І ми плануємо йти таким шляхом. Водночас Стратегію необхідно розробляти відповідно до повноважень, що є на місцях. Не закладати в неї те, що ми не в змозі реалізувати, усвідомлюючи реальний обсяг фінансування. Маємо на це опиратися, реально оцінюючи спроможність, при цьому переймати успішний досвід інших.

За словами Романа Володимировича, відбуватиметься розробка із широким залученням представників науки, бізнесу, громадськості, органів місцевого самоврядування, влади. Створена вже робоча група в складі 79 осіб у складі представників цих основних категорій. Вона працюватиме у форматі фокус-груп за певними напрямами. Також створено керівний комітет, який координуватиме процес розробки.

– Основним координатором розробки Стратегії буде Агенція регіонального розвитку, – продовжив керівник Департаменту. – Це по-європейськи. Саме АРР є продуктом реалізації попередньої Стратегії. Нині ж вона також займатиметься новою Стратегією спільно з іншими. Отож, основні етапи – це аналіз статистики за останні 5 років різних напрямів, їхній зв’язок, пошук SMART-спеціалізації. У робочих групах перевірятимуть, наскільки вірною є інтерпретована статистика, напрацьовуватимуть проект Стратегії, обговорюватимуть робочою групою, опісля спільно з громадськістю. Інструментом реалізації Стратегії буде План – 3-річний, а потім 4-річний.

Відмітимо, до кінця року планують завершити проект Стратегії на 21-27 роки з обговоренням та винести на розгляд сесії обласної ради.

 

Прес-служба ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування