A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Оптимізація шкіл - якісне навчання дітей

Дата: 09.01.2019 09:58
Кількість переглядів: 655

Фото без описуПерспективи функціонування освітньої галузі Тальнівського району обговорювали 4 січня в районній державній адміністрації на розширеній нараді з директорами шкіл та сільськими головами.

Як було зазначено на початку наради, керівництвом держави ухвалено стратегію оптимізації мережі навчальних закладів по всій країні. Передбачається, що в рамках цієї концепції, будуть створені опорні школи, які приймуть учнів із малокомплектних реорганізованих шкіл.

Головною метою оптимізації мережі навчальних закладів є, насамперед, підвищення якості освіти - надання більших освітніх перспектив для громади завдяки ефективнішому використанню бюджетних коштів.

Існують такі проблеми сучасної сільської освіти: більшість шкіл налічують лише 20–30 учнів; мала наповнюваність класів призводить до переходу на індивідуальне навчання і, як наслідок, додаткових витрат бюджетних коштів. У Тальнівському районі функціонує 24 заклади освіти (з них в одному  призупинена діяльність шкільного підрозділу), де навчається 1325 осіб. Найбільша наповнюваність класів у Майданецькій (13), Мошурівській (12), Білашківській (10) ЗОШ І-ІІІ ст., а найменша у Глибочківському, Романівському, Павлівському І, Лащівському НВК (по 4 особи). Тому у таких закладах значно зростає вартість утримання одного учня. Так, згідно з розрахунками, середній показник затрат на одного учня в області становить 8 тис грн., в Тальнівському районі – 12,5 тис. грн.

Тому, малокомплектні школи, у яких навчається менше 40 учнів, підлягають реорганізації шляхом пониження ступеня до початкової школи та передачі їх на утримання сільських рад. Всю необхідну підготовчу роботу планується зробити до 1 вересня цього року. 

- У зв’язку з негативною демографічною ситуацією нині маємо значне зменшення кількості учнів у загальноосвітніх навчальних закладах. І з року в рік існує проблема у фінансуванні, яка постійно зростає. Врешті оптимізація навчальних закладів зумовить економію бюджетних коштів, що дасть можливість спрямувати їх на поліпшення матеріально-технічної бази, провести капітальні ремонти приміщень та систем опалення у школах та покращити якість освітніх послуг в цілому. Як би не було боляче, але освітню мережу необхідно оптимізувати. І якщо величезний дефіцит коштів на утримання розгалуженої мережі – можливо, для багатьох не надто переконливий аргумент, то про якість освітніх послуг у школах із двадцятьма –тридцятьма дітками варто посперечатися – зазначив перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Гречка.

Володимир Васильович наголосив, що потрібно проводити оптимізацію, але не закриття шкіл. Однак спочатку потрібно вирішити питання підвезення учнів, закупити 2 нові автобуси та провести ремонт уже наявних. Також проблемним залишається питання організації харчування учнів, модернізація системи опалення навчальних закладів та питання  виплати надбавки за престижність професії працівникам освіти.

- Оптимізація мережі закладів загальної середньої освіти за сучасних умов — це одне з найактуальніших та найбільш витратних соціальних завдань, покладених на органи місцевого самоврядування. Нам треба чітко зрозуміти, що бюджет району не в кращому становищі, але ми зробимо все можливе, аби частково підтримувати фінансування шкіл,  після пониження їх ступеню та передачі на утримання сільських рад, за рахунок коштів, сплачених сільськими бюджетами до районного як ПДФО. Також необхідно відходити від стереотипу „Немає школи – немає села“ і на всіх рівнях (мається на увазі: органи місцевого самоврядування, депутати, батьківський актив, педагоги) спільними зусиллями вирішувати проблему. Маємо безліч позитивних дієвих прикладів країн ЄС, де вже десятиліттями працює подібна освітянська реформа. Учні отримують високий рівень знань в належно облаштованих згідно сучасних вимог, освітніх закладах, користуючись послугами організованого підвезення. – зазначила Валентина Любомська.

Кожен мав можливість висловити свою думку. Зокрема учасників наради з фінансовим обґрунтуванням питання ознайомила Тетяна Балка, заступник начальника фінансового управління райдержадміністрації. З детального аналізу фінансових можливостей місцевих бюджетів стає зрозуміло, що забезпечити якісну освіту можливо лише за умови оптимізації мережі освітніх закладів. При цьому усі вивільнені кошти спрямувати на покращення матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів району.

Підсумками наради стало доручення першого заступника голови райдержадміністрації Володимира Гречки відділу освіти райдержадміністрації провести збори з батьками, директорами шкіл та сільськими головами безпосередньо в навчальних закладах для роз'яснення ситуації та прийняття відповідних рішень на рівні органів місцевого самоврядування щодо реорганізації закладів освіти.

Лише після цього будуть сформовані пропозиції відділу освіти стосовно заходів з оптимізації закладів освіти, які будуть винесені на розгляд депутатів районної ради на черговій сесії.  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування