A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

В продовження теми. Освіта: аналіз ситуації, спільні рішення в інтересах громад району

Дата: 14.01.2019 10:12
Кількість переглядів: 874

Фото без описуУ попередніх публікаціях на сайті ми висвітлювали найважливіші моменти проходження в районі системної оптимізації освітньої мережі.

„Оптимізація шкіл - якісне навчання дітей“ http://talnivska.rda.org.ua/news/09-58-31-09-01-2019/

Наразі проводиться роз'яснювальна робота та пошук спільних шляхів вирішення проблем у дев'ятьох навчальних закладах, які найперше підпадають під реорганізацію. У таких населених пунктах: Колодисте, Глибочок, Корсунка, Романівка, Заліське, Лащова, Онопріївка, Павлівка І, Кобринова Гребля.

https://rda.org.ua/rda/talnivska/news/15-02-39-11-01-2019/ (9-10 січня – зустріч у Колодистому та Павлівці І)

11 січня, згідно розробленого графіка, представники керівництва райдержадміністрації відвідали навчальні заклади у Кобриновій Греблі та Онопріївці, зустрілися із педагогами, батьками учнів, сільськими головами, депутатами.

Заступник голови райдержадміністрації Тетяна Півторак, начальник відділу освіти Лариса Коваль, начальник фінансового управління Наталя Шпичак чітко пояснили позицію щодо реорганізації навчальних закладів. Малокомплектні школи, у яких навчається менше 40 учнів, підлягають реорганізації шляхом пониження ступеня до початкової школи та передачі їх на утримання сільських рад. Всю необхідну підготовчу роботу планується зробити до 1 вересня цього року.

Кобринова Гребля

Фото без описуНадто критична ситуація у Кобриновогребельському НВК, де зараз навчається 34 учні, у перспективі на наступний рік – лише 28. З них у початковій ланці – восьмеро. Тож реорганізація шляхом пониження ступеня у даній ситуації абсолютно недоречна, що розуміють і педагоги, і батьки. Тому спільним стало рішення зборів про призупинення шкільного підрозділу. Батьки тепер мають визначитися, який найближчий навчальний заклад обрати із запропонованих відділом освіти – Соколівоцької ЗОШ чи Кобринівського НВК. До речі, на зустріч прибули керівники цих навчальних закладів, щоб особисто пояснити свої переваги та умови навчання. Сільський голова Володимир Маляр відзначив, що приміщення закладу буде збережене. Він уже працює над питанням реконструкції системи опалення, щоб забезпечити теплом кілька кімнат, де буде розміщено дошкільний підрозділ. Володимир Іванович запевнив, що сільська рада за підтримки сільгоспвиробників подбає про належне утримання  дитсадочка та підвезення учнів до найближчої школи, яку оберуть батьки.

Онопріївка

Фото без описуГарячу дискусію серед батьків та вчителів викликало обговорення освітянських проблем в Онопріївському НВК.

Директор школи Наталя Кваша та сільський голова Василь Бондаренко зазначили, що детально обрахували утримання закладу при умові пониження його ступеню до початкової ланки. На жаль, така реорганізація для місцевого бюджету фактично не дає економії коштів. У перпективі на наступний навчальний рік у початковій школі навчатиметься 12-13 учнів. Сільський голова висловив своє бачення: або заклад утримувати у такому самому статусі, звернувшись за допомогою до сільгоспвиробників, або ж призупиняти, забезпечивши підвіз учнів до Соколівочки або Кобриново (за вибором батьків). Сама думка про підвезення викликала неабияке занепокоєння, адже населений пункт досить віддалений. Також батьків турбує, хто відповідатиме за безпеку дітей під час підвезення, як буде організований цей процес, яким буде харчування, чим займатимуться у чужому селі молодші школярі, чекаючи старшокласників…

Начальник відділу освіти Лариса Коваль пояснила, що за кожним шкільним автобусом закріплений супроводжуючий. Дирекція навчального закладу, який прийматиме учнів, перегляне організацію харчування з урахуванням побажань батьків, і дітям буде запропоновані сніданок з обідом або обід з полуденком. Також працюватиме група продовженого дня та мережа гуртків. Тож діти будуть під постійним наглядом, і матимуть можливість не тільки підготуватися до уроків, виконати домашні завдання, а й розвивати свої творчі вміння.

Остаточного рішення на зборах в Онопріївському НВК не було прийнято. Присутні домовилися провести подібну зустріч за участю сільгоспвиробників, які працюють на підвідомчій території, сподіваючись на їхню фінансову допомогу.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування