A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Передовий досвід. Шполянська ОТГ

Дата: 05.09.2018 10:51
Кількість переглядів: 815

Я ЖИВУ В ШПОЛЯНСЬКІЙ ОБ'ЄДНАНІЙ ГРОМАДІ

«Сільські обрії» побували в Шполянській міській об’єднаній громаді. Про зміни, які відбулися в місті та селах, які цю громаду утворили, нам розповіли люди, котрі там живуть.
Досьє. Шполянська міська об’єднана громада утворилася 26 січня 2017 року об’єднанням міста Шпола і села Кримки. 22 серпня до громади приєдналося село Скотареве. 
Населення ОТГ натепер становить 18 354 осіб. Міський голова – Сергій Кравченко.
Шполянська міська громада унікальна. Наперекір забобонам і упередженням, що місто, об’єднавшись із селом, просто «проковтне» його землі, а людей викине, об’єднатися з містом, аби вижити і розвиватися, один за одним вирішили два села – Кримки та Скотареве.
А нещодавно з пропозицією приєднатися приїхали й «посли» з Капустиного. Громада стала першою і поки що єдиною ОТГ в Україні, яка взяла на свій баланс всю медицину району, а не винятково приєднаних сіл. Зробили це, кажуть, з метою збереження та розвитку мережі. Так само під своє крило зібрали позашкілля міста й Шполянського району. Загалом за рахунок органів місцевого самоврядування утримуються 24 бюджетні установи, з них
шість шкіл, чотири дитячі садки, п’ять позашкільних установ, три спортивні школи, стільки ж закладів культури.
Мовою цифр
До об’єднання бюджет Шполянської міської ради становив 27 мільйонів, близько 650 тисяч – в Скотаревому та до 700 тисяч – в Кримках. Після об’єднання спільний бюджет громади зріс до 116 мільйонів, з них власні надходження становлять 56 мільйонів.
Цьогоріч громада отримала перевиконання бюджету в сумі 20 мільйонів гривень. Там кажуть, додатковий ресурс спрямують на розвиток інфраструктури сільських населених пунктів та міста – будівництво доріг, реконструкцію мережі вуличного освітлення, парків, скверів, дитячих майданчиків та ін. Окрім того, Шполянська ОТГ вже отримала від держави інфраструктурну субвенцію на розвиток сільських територій, приєднаних до міста. Так, 560 тисяч гривень субвенції спрямовано на капітальний ремонт приміщення для облаштування спортивного залу на базі місцевого будинку культури та освітлення населеного пункту. Ще 450 тисяч спрямували на Скотареве. Там за ці кошти громада вирішила облаштувати пішохідну доріжку вздовж центральної вулиці села. До речі, цьогоріч за кошти ДФРР буде реалізовано один проект з трьох, що подавала громада. Це проведення капітального ремонту частини приміщення ДНЗ №5 «Калинка», за рахунок чого там відкриють ще дві додаткові дитячі групи. Також за державні кошти здійснюватиметься капітальний ремонт з заходами теплореновації (заміна вікон та енергозберігаючі, укріплення фундаменту та побудова пандусу) в Скотарівському НВК «Заклад дошкільної освіти-загальноосвітня школа І-ІІ ступенів». Вартість робіт – 2,7 мільйона гривень. Восени, відповідно до власної дорожньої карти розвитку, громада має завершити реконструкцію ЦНАПу за вимогами програми U-LEAD. Це буде комфортний прозорий офіс, де люди зможуть отримати більше сотні послуг, а також облаштовані віддалені робочі місця працівників ЦНАПу в Скотаревому, Кримках та Капустине. Шполянська громада має Стратегію розвитку європейського зразка, в основі якої лежить створення комфортних умов для життя жителів міста та сіл громади.http://shpola-otg.gov.ua/wp-content/uploads/2018/07/IMG_8695-768x576.jpg

Сергій Кравченко, міський голова Шполянської міської ради Шполянської ОТГ:
– Якщо ми хочемо жити в комфортних умовах, значить повинні створити їх для себе власноруч. Ми керуємося в цьому принципі схемою співпраці «бізнес-громада-влада» і саме в такій послідовності. Ми розуміємо, що найбільші надходження, що отримує місцевий бюджет, – це ПДФО. А це означає, що працювати потрібно зі своїми платниками податків, а паралельно шукати альтернативи для розвитку. Перевиконання бюджету в 20 мільйонів – це результат співпраці з місцевим бізнесом. Це не лише збільшений відсоток податків, а й те, що більшість підприємців, які провадять свою діяльність на території громади, перереєстрували свій бізнес сюди ж. От надійшло цього місяця в бюджет громади додатково 5 мільйонів податків. Звісно, у відповідь платники податків хочуть знати, на які об’єкти ці кошти будуть витрачені. Ми сідаємо за стіл переговорів і не лише слухаємо, а чуємо один одного. Я сказав їм об’єктивно, що нам потрібні дороги, тротуари, під’їзді дороги. Це проблема не лише наша, а кожного обласного центру, міста чи села. Мене почули, а я почув їх, де б в першу чергу збудувати ці дороги. По-друге, ми взяли на свій баланс 16 комунальних закладів. Ну про що можна говорити, коли я прийшов у спортивний клуб, а там шполянська команда футболістів грає у «б/ушній» формі кіровоградської «Зірки». У будинках творчості паперу не було за що купити – на це в рік тисячу гривень давали, а на школи – по 500. Тому всі додаткові кошти й розподілили на об’єкти освіти, дошкілля та позашкілля. На інфраструктуру заклали мізер і розраховували тільки на перевиконання.
Володимир Прикуп, директор СТОВ «ЛНЗ «ЛАК»:
– Я веду бізнес у Кримках. Досі ми сплачували незначні податки до місцевого бюджету. Але при цьому якщо було якесь свято в селі – День села, 9 травня, 8 березня – до кого звертається сільський голова за допомогою в його організації? Правильно – до бізнесу, який працює на території села: «У бюджеті дірка – допоможи». Звісно, ми допомагали, але десь там глибоко виникали сумніви, а чи витрачаються ці кошти за потребою? Перевірити ніяк не зможеш до копійки. Коли об’єдналися – з головою громади почалася інша розмова. Податки підвищуються, але вже ніяких «благодійних пожертвувань» і чітка розстановка пріоритетів їх використання. Звісно це не всім підприємцям сподобалося одразу. Ну самі подумайте – приміром, платили 0,3 % податку на землю, а тут стає 1%, а з наступного року – 1,57 %. Обурювалися, нікуди правди діти. А потім порахували, що краще такий податок, а до нього й голос при визначенні напрямків роботи у тому самому селі, де ти працюєш, підзвітність та прозорість місцевого бюджету, аніж закривати всі «подай».

Подружки навчаються в місцевій школі. Поки канікули, дівчатка граються на майданчику, облаштованому поруч зі школою навесні цього року. Настя перейде до третього класу і вже не дочекається зустрічі зі своєю вчителькою Наталією Дмитрівною, а Дашу в четвертому класі чекає Оля Степанівна.
– Ми вже хочемо до школи. Скучили за друзями і вчительками. Ми там будемо приклади робити, читати, писати і нам буде дуже цікаво. А ще в нас стали чистенькі та новенькі класи. Ми вже бачили. У кожному класі замінили старі двері на новенькі, – в один голос розповідають дівчатка. – А для тих, хто йтиме до першого класу, пофарбували все у яскраві кольори. А ще
казали, що вони будуть сидіти за партами кожен окремо. І них буде в класі телевізор, комп’ютер і ще купа нового обладнання. Хочемо подивитися.
У Скотарівський НВК «Заклад дошкільної освіти-загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» цьогоріч прийде до першого класу семеро дітей. Загалом тут навчається понад 80 дітей, 20 з них – в дитячому садочку. Причому приїздять навчатися діти навіть із сусідньої Соболівки. Село не входить до громади, але в Шполянській ОТГ взяли собі за правило дітей не ділити. Директор НВК Валентина Ступка каже, що закінчивши дев’ять класів, діти продовжують навчання в технікумах та училищах Черкас, Сміли або ж Корсунь-Шевченківського.
– В принципі в нас без проблем можна дістатися як до обласного центру, так і до інших райцентрів. Тому діти не продовжують навчання в одинадцятому класі. Для цього їм потрібно щодня доїздити до Шполи. Це незручно. Вони одразу визначаються зі спеціальністю і навчальним закладом, – розповідає жінка.
Настя і Даша охоче показували й розказували про своє село.
– Тут все поруч – лікарня (насправді це ФАП, – авт.), будинок культури, школа, сільрада. Цього року до лікарні ще й доріжку встелили з камінців (бруківка, – авт.). Така ж доріжка через все село йде, аж до магазину «Дума», що на в’їзді. Там ще знак такий – жінка з короваєм, бачили? – торохтіли без зупинки малі гіди. – А ви знаєте, що тепер ми виступати до Шполи їздимо. Танцюємо з іншими дітьми. Вони до нас з міста на свята із концертами приїздять, а ми до них, бо тепер ми рахуємося єдиним танцювальним ансамблем «Еліт». Нас автобус з міста забирає, а потім додому й привозить. Ось на Івана Купала свято було в нашому селі. Приїхали танцювальні колективи зі Шполи. Так одна бабуся казала, що «якби не це об’єднання, то й померла б, не побачивши таких танців», так їй наші виступи сподобалися. Я сама чула.
В.о. старости села Скотареве Андрій Запісецький:
– Як є за що, то можна все робити. До об’єднання місцевий бюджет був близько 650 тисяч. Більша частина йшла на виплату зарплати. А за півроку наше село отримало вливань на розвиток населеного пункту з бюджету громади майже 1,1 мільйона гривень. За ці кошти ми зремонтували 80% сільських доріг, а до кінця року й інші долатаємо, облаштували зупинку громадського транспорту, 680 метрів тротуарної доріжки вздовж вулиці Шевченка. За порядком у селі стежить працівник комунальної служби громади. Налагодили автобусне сполучення. Тепер щодня зранку та ввечері їде рейс «Шпола-Скотереве». Раніше люди добиралися до Шполи чи в інші райцентри або власним транспортом, або прохідними маршрутами. В принципі звикли, бо свого не було. Тепер є альтернатива та запасний варіант.
До речі, додатковий рейс ввечері віднедавна доїздить і в Кримки.

Олександр Гончар, директор Шполянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №2-ліцей»:
– Натепер ми завершуємо підготовку до нового навчального року за вимогами програми «Нової української школи». За рік, відколи об’єдналися в громаду, ми отримали понад мільйон гривень на розвиток навчального закладу. Ми таких капіталовкладень за всю історію школи не пам’ятаємо.
Розмалювали всі поверхи в яскраві кольори, аби дітям створити позитивний настрій, відремонтували класні кімнати. Чого лишень вартий проект по реконструкції санітарних вузлів на трьох поверхах школи.
Інна Топчу, голова батьківського комітету Кримківського НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів»:
– Ми живемо в Кримках. Мої діти навчаються в місцевій школі. Уже вісім років, як я голова в батьківському комітеті. Хто знає, що це таке, той розуміє, що це означає – ти постійно і методично «дістаєш» батьків зі збором коштів на потреби класу, бо фінансування з місцевих бюджетів завжди не вистачає. Зібрав – купив матеріаhttp://shpola-otg.gov.ua/wp-content/uploads/2018/07/IMG_8625-768x576.jpgли і сам робиш ремонтні роботи. Причому багато не назбираєш і не зробиш – бо які ж заробітки у тих батьків у селах. А цьогоріч я з полегшенням зітхнула. За розпорядженням голови громади кожен клас отримав по три тисячі гривень на ремонтні роботи, а батькам заборонили будь-які батьківські фонди збирати. Спершу не повірила. А потім чую, що стільки ж отримала школа в Скотаревому. Там вирішили двері у всіх класах замінити, бо старі були, ще з 60-х років. Батьки лише фізично допомогли – вибивали та мурували. Стільки ж і міські школи Шполи отримали. Ні більше, ні менше. Знаєте, люди зразу побоювалися, що з об’єднанням почнуть закривати школи та ФАПи, а тепер бачать реальні
роботи й кажуть: «Якщо б збиралися закривати, то гроші не вкладали б так». Заспокоїлися. І мені це головування вже не «сниться в кошмарах».
До речі, кримківські дошкільнята та їхні батьки отримали ще один подарунок від об’єднання із містом. Досі діти в дитячому садку могли перебувати лише до 15.00.
– Це наскільки було незручно, – каже місцева жителька Анастасія Венгоренко. До дитячого садка вона приводить сина. – Щодня доводиться просити родичів забрати та побути з дитиною, поки ти на роботі. Працюють усі переважно до п’ятої вечора. А віднедавна ми всі зітхнули з полегшенням. У дитячий садок взяли працювати ще одну людину. Дітей тепер ми забираємо після 17.30.
За словами жінки, й за харчування батьки платять мізер – по дві гривні за день. Загалом в місяць виходить до сорока гривень. Решту покривають з місцевого бюджету. Причому, за рішенням міськвиконкому, повністю безкоштовно харчуються діти учасників АТО, діти-інваліди та інші категорії пільговиків.
Микола Запорожець, в.о. старости у Кримках
Про фінансові можливості, які в Кримках зросли з об’єднанням більше розповідає в.о. старости Микола Запорожець. За його словами, село за півроку вже змогло реалізувати місцевих проектів майже на 1,2 мільйона гривень. Для порівняння: до об’єднання бюджет громади становив до 700 тисяч гривень. Як і в Скотаревому, більша частина бюджету йшла на оплату праці. На розвиток залишався мізер.
– Кримки – єдине село на Шполянщині, де в цьому році народжуваність перевищує показник смертності. Тут проживає до 80 дітей різного віку. Тому в першу чергу додатковий фінансовий ресурс, який надійшов з об’єднанням із містом, ми вирішили спрямувати саме на підтримку сфери освіти, медицини та інфраструктури села. Так, в дитячому садку встановили сучасний твердопаливний котел, зекономивши одразу на оплаті за тепло вдвічі. Користувалися газом, платили 120 тисяч в рік, тепер 60-80 тисяч, включаючи заробітну плату оператора. У школі замінили старі шкільні дошки на нові, придбали комп’ютерну техніку.
За півроку оновили інфраструктуру – натепер село освітлене наполовину. До кінця року там планують завершити процес освітлення всіх сільських вулиць. Окрім того, зробили ямковий ремонт на вулицях Ковалівка та Товмацька, на черзі – підсипка ще на двох, облаштували доріжку до ФАПу, оновили дитячий майданчик, замінили на сучасні енергоощадні вікна та двері в будинку культури, озеленили територію поруч із закладами соцсфери та місця пам’ятних поховань. При місцевому будинку культури відкрили філіал танцювального колективу «Еліт», де діти тепер можуть займатися танцями. Для них облаштували кімнату, яка взимку опалюється. Для занять придбали сучасну музичну апаратуру.
– А найбільший проект – це капітальний ремонт приміщення для облаштування спортзалу на базі місцевого будинку культури, – розповідає
Микола Миколайович. – Його в селі немає. А дітям потрібно забезпечити дозвілля, аби вони були зайняті.
Ігор Крещенко в.о. директора Шполянського міжшкільного навчально-виробничого комбінату:
– Це один із шести подібних таких в Черкаській області. Тут понад 170 дітей зі Шполи та Шполянського району можуть вивчитися на водіїв, трактористів-машиністів, секретарів керівника та операторів комп’ютерного набору. Нещодавно за кошти міського бюджету тут відремонтували кімнату для теоретичних навчань майбутніх водіїв – замінили вікна, двері, підлогу, облаштували відповідне освітлення кімнати. А відтепер громада ще й оплачує паливо-мастильні матеріали для практичних занять дітей, які вчаться на водіїв. Раніше за все це платили батьки учнів.
Олександра Саванчук, випускниця Шполянської ЗОШ №1
Натепер дівчина стала студенткою Національної академії керівних кадрів культури та мистецтв:
– Цьогоріч ми отримали неочікуваний подарунок від мера на випускний вечір. До нас з концертом приїхала сама Анна Трінчер – зірка серіалу «Школа» й учасниця шоу «Голос країни-8». Я стояла біля сцени й повірити не могла в те, що бачу її ось тут, зовсім поруч. Це було щось неймовірне. Ми ще кілька днів з друзями були під враженнями. Ми запам’ятаємо свій випускний вечір в школі на все життя.
Як каже Олександра, взагалі в Шполі завжди відбуваються свята з розмахом. А тепер в них беруть участь діти з Кримок та Скотаревого. Вони учасники танцювального колективу «Еліт», філії якого відкрилися після об’єднання з містом у цих селах.
– От хоча б взяти хореографічний фестиваль, який уже двічі проводили в місті. Сотні дітей зі Шполи, Шполянського району у своїх танцювальних костюмах проходять містом. Це ж просто жива картинка з книги. А спортивні дійства? До Дня міста традиційно на стадіоні «Шпола-Арена» проходить футбольний турнір на Кубок мера. Тут такі баталії точаться, що куди там до всеукраїнських змагань, – жартома додає дівчина.
До речі, шполяни започаткували для себе ще одне свято – День громади. Його відзначають 26 січня. Перший концерт відбувся цьогоріч. У фінальному виступі на сцену вийшли діти зі Шполи, Скотаревого та Кримок, які танцюють в колективі «Еліт». Місцеві кажуть, що це було неймовірне дійство.
Власне, цьогоріч на шполян та гостей міста чекає ще один подарунок до Дня міста, який відзначатимуть 7 вересня. До них з концертом приїде сам Дзідзьо.
– Звісно, що такий подарунок для жителів міста стане можливим завдяки допомозі та сприянню соціального партнера – групи компаній ЛНЗ, – розкриває «секрети» міський голова Сергій Кравченко. – А мені просто подобається дивувати, а ще – виконувати складні завдання.
Наталія Пресліцька, завідуюча ЗДО «Зірочка»
Тут навчається 158 дітей. ЗДО переповнений, а охочих стає ще більше. Наталія Пресліцька каже, що це в основному пов’язано з міграцією сільського населення зі Шполянського району до міста.
– Зараз дітей в дитячому садку немає, бо ми завершуємо масштабні ремонтні роботи. Цьогоріч ми відремонтували шість санвузлів, замінили повністю систему каналізації, водопостачання та опалення, відремонтували харчоблок, пральну кімнату, оновили дитячий майданчик для найменших. На це з міського бюджету спрямували понад 1 мільйон гривень.
Ольга Зданєвич, лікар-акушер Шполянського Центру ПМСД:
– Я вже майже 10 років працюю в медицині Шполянщини. Різні періоди були у фінансуванні галузі. Проте ще ніколи за період моєї практики не було такого, щоб жінка приходила на огляд до гінеколога без необхідного набору. Тепер нічого з собою приносити не потрібно. У Центрі, що орендує кабінет у приміщенні Шполянської поліклініки, облаштували сучасний кабінет для огляду жінок, забезпечений всім необхідним.
На це з міського бюджету спрямували 200 тисяч гривень, ще близько 60 додали на облаштування кабінету для лікарів ПМСД. За місяць, що працює кабінет, там вже пройшли огляд майже 200 жінок. І за руку їх приводити не треба. В Центрі кажуть, що відповідна інформаційно-просвітницька робота, яку проводять на місцях лікарі загальної практики сімейної медицини, дає позитивні результати.
У Шполянській міській раді пояснюють, що громада взялася втілювати Стратегію розвитку, в основі якої лежить піклування про якість життя людей в громаді, а це перш за все якісна медицина, освіта, інфраструктура та благоустрій.
– До речі, ми спрямували з міського бюджету 85 тисяч гривень на придбання житла для лікаря, який приїде й залишиться працювати у селі Кримки. Там зараз свого фельдшера немає. Окрім того, одне з черкаських
підприємств придбало через аукціон недобудовану п’ятиповерхівку в Шполі на вулиці Івана Гончара, розробили проект добудови і незабаром починають будівництво. За перспективним планом соціальної угоди з ними зі свого боку громада надає їм технічну і юридичну допомогу в реалізації їхнього проекту, а вони зі свого боку передають в комунальну власність громаді дві квартири, які будуть використані для забезпечення житлом молодих кадрів у сфері медицини, – повідомив міський голова Сергій Кравченко.
Сергій Руденко, лікар вищої категорії Шполянської підстанції Звенигородської станції швидкої медичної допомоги
Чоловік на шполянській швидкій працює 20 років. У березні швидка отримала новенький реанімобіль, який коштує 2,5 млн грн – з них 300 тис. дала громада, 750 тисяч - район, а решту виділили з обласного бюджету. Також громада додала ще 40 тисяч на ремонтні роботи в самому приміщенні швидкої. Там кажуть, що хоч швидка й не на їхньому балансі, але ж обслуговує їхніх жителів. Тож треба допомогти.
– Люди зараз кажуть, що ми їхні рятівники. Тим більше сучасна машина обладнана всім необхідним для надання екстреної медичної допомоги, вона «м’якша», можна стояти на весь зріст і ставити капельницю людину, а не як в УАЗиках згорбленому, – зізнається чоловік.http://shpola-otg.gov.ua/wp-content/uploads/2018/07/0-02-04-f2769f7f99accb9d9099a75c6f002b72451297957bfd7d3949624722eff17f4b_d3c86129-768x576.jpg
Таких реанімобілів на Шполянщині два. В минулому році соціальні партнери громади – підприємства Групи компаній ЛНЗ подарували для Шполянської ЦРЛ автомобіль оснащений найсучаснішим устаткуванням.
Ірина Каландирець, начальник відділу освіти, жителька міста Шпола:
– Я сама родом з Полтавщини. У Шполі живу 20 років. По вулиці Волонтерській я щодня малого сина Ярика в дитячий садок водила. Поруч із проїжджою частиною, яка теж була не в кращому стані, люди доріжку протоптали Якщо сухо, то ще нічого, йти можна, а в дощ – бредеш по дорозі. Тебе забризкають з ніг до голови, і ти таким гарним на роботу приходиш, – пригадує жінка. – А зараз, бачите, почали вимощувати бруківку. Це центр міста. Дуже багато людей нею на роботу йде, до школи, до садочка. Звісно, тепер буде зручно.
Коли переїздили зі Шполи до Скотаревого, що за 15 км від міста, на автодорозі Шпола – Мокра Калигірка – Катеринопіль тривали дорожні роботи.
– Це середній ямковий ремонт дороги, на який ми отримали кошти з обласного бюджету за сприяння нашого депутата облради Анатолія Ткаченка. Загальна сума 900 тисяч гривень, – пояснив міський голова Сергій Кравченко.
Хлопці – учні Шполянської ЗОШ №1. Вони перейшли до дев’ятого класу. Відколи в їхньому парку облаштували спортивні тренажери, приходять займатися на турніки, бруси чи підкачати прес.
– 195 тисяч на придбання спортивних споруд надійшло з державного бюджету за сприяння нардепа Сергія Рудика. З місцевого бюджету ми спрямували кошти лише на його облаштування, – розповідає міський голова Сергій Кравченко. – Всього й одразу не зробимо, але послідовно будуємо громаду європейського взірця, де людям буде комфортно жити тут і зараз.
Чи набуде географічний центр України європейського зразка визначить час. А от перший рік громади вже показав, що комфортні умови для життя гуртом людям під силу створити власноруч.


Наталія УСЕНКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування