A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Робота електрообладнання в умовах проходження грозового періоду

Дата: 17.05.2019 11:16
Кількість переглядів: 398

Фото без описуЗ настанням грозового періоду в РЕМ  та споживачів електричної енергії які мають власні розподільчі мережі  виникає потреба захисту електричних мереж і обладнання від атмосферних перенапруг. 

Черкаська область  відноситься до регіонів з середньорічною тривалістю гроз, тривалість  яких складає близько 60-ти годин. Під час грози виникають грозові перенапруги в лініях електропередач та електрообладнанні , в наслідок чого виникає небезпека ураження електричним струмом людей, пошкоджується електрообладнання і мережі електропередач, виникають пожежі. Як наслідок при цьому аварійно відключається значна кількість споживачів електричної енергії, в результаті чого  завдаються певні матеріальні збитки як споживачам, так і електропостачальним організаціям.

   Перенапруги виникають не тільки при прямому влучені блискавки в електроустановку, а й шляхом електромагнітного наведення високої напруги. Наявність та застосування  пристроїв грозозахисту  - шлях для запобігання аварійних наслідків при виникненні грозових перенапруг  в електричних мережах. Стержневі або тросові блискавковідводи використовуються для захисту від прямого влучення блискавки.  Металеву покрівлю або сітку, яка накладається на не металеву покрівлю і під’єднується до заземлюючого пристрою можливо використовувати як пристрій грозозахисту. Вентильними та трубчастими розрядниками, іскровими  проміжками, заземленням металевих та залізобетонних опор здійснюється захист електричних мереж  та електрообладнання від перенапруг.

    Та увага, що приділяється  щорічній  підготовці електроустановок до роботи в грозовий сезон  з боку енергетиків і відповідного контролю за цим Держенергонагляду  ще раз підкреслює важливість  забезпечення надійного та безперебійного електропостачання споживачів електричної енергії.

   Як показує практика, багато власників електричних мереж не виконують своєчасно обов’язковий регламент робіт, передбачений  нормативно-технічними документами, щодо приведення  їх  надійної роботи в грозовий період, а  починають займатися цим лише після наслідків дії грози.

   Держенергонагляд  нагадує РЕМам та споживачам  електричної енергії, які мають на власному балансі розподільчі мережі та електроустаткування, щодо необхідності   виконання наступних  заходів, які забезпечать успішне проходження грозового періоду :

  • провести перевірку та уточнити схеми розміщення грозозахисних засобів в електроустановках підприємства та відповідність їх розташування типовим схемам;
  • провести обстеження стану блискавковідводів на підстанціях (окремо встановлених та встановлених на конструкціях);
  • виконати ревізію та профілактичні випробування вентильних розрядників в об’ємі та в терміни, передбачені нормативними документами. Особливу увагу звернути на цілісність фарфорових корпусів, відсутність в них сколів, тріщин (особливо в місцях кріплення фланців), нахилу розрядників;
  • провести акредитованими лабораторіями заміри опору заземлення грозозахисних пристроїв;
  • виконати огляд та чистку траси повітряних ліній від порослі і окремих дерев для запобігання перекриття при грозових перенапругах.

   Всі випадки пошкодження електрообладнання грозовими перенапругами або від прямих ударів блискавки повинні бути в добовий термін розслідуванні власником електроустановок.

   Виконання цих заходів створить передумови для надійної роботи електроустановок для підприємств електричної галузі та споживачів електричної енергії.

 

Інспекції  Держенергонагляду у Черкаській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування