A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Наше біорізноманіття, наша їжа, наше здоров’я

Дата: 17.05.2019 11:18
Кількість переглядів: 520

Фото без описуЦього року Міжнародний день біорізноманіття зосереджується на біорізноманітті як фундаменті нашого харчування та здоров’я, а також на ключовому каталізаторі для трансформації харчових систем та відповідно покращення здоров’я людей. Тема має на меті використання знань, поширення інформації про залежність наших продовольчих систем, харчування, здоров’я від біорізноманіття та здоров’я екосистем. Різноманітність, яку надають наші природні екосистеми для людського існування та добробуту на Землі, одночасно сприяє іншим Цілям Сталого Розвитку, включаючи пом’якшення зміни клімату та адаптацію, відновлення екосистем, чисту воду та нульовий голод.

За останні 100 років, більше ніж 90% сортів рослин зникли з полів фермерів. Породи багатьох домашніх тварин втрачено, на територіях 17 головних у світі рибальських угідь здійснюється рибальство на межі сталих лімітів. Різноманіття місцевих систем виробництва продуктів харчування знаходиться під загрозою, у тому числі системи пов’язані з корінними, традиційними та місцевими знаннями. На тлі зниження агробіорізноманіття зникають, також, необхідні знання традиційної медицини та місцевих продуктів харчування. Втрата різноманіття раціону виступає одним із факторів ризику для здоров’я людини або безпосередньо призводить до захворювань, таких, як: діабет, ожиріння і недоїдання.

Рішення 14-ї наради Конференції Сторін Конвенції про біорізноманіття, одночасно зі звітами про біорізноманіття та здоров’я, містять необхідні рекомендації. Окрім того, Комісія EATLancet опублікувала висновки щодо взаємозв’язку між системами охорони здоров’я, харчування та біорізноманіття, які описують що представлятиме в перспективі здорове харчування з точки зору сталих харчових систем, які дії можуть підтримувати та прискорювати трансформацію харчових систем у вигоді біорізноманіття. Опираючись на таку роботу, окремі особи можуть мобілізувати та активізувати заходи, спрямовані на охорону здоров’я, харчування та продовольчі системи, разом з підвищенням обізнаності про те, як зберегти та стабільно використовувати біорізноманіття для нашого добробуту.

Зв’язки між біорізноманіттям, екосистемами та наданням вигоди для здоров’я людини глибоко закріплені в Стратегічному плані щодо біорізноманіття на 2011-2020 роки. Вони займають центральне місце в нашому спільному порядку денному для сталого розвитку. Це зосередження взаємозв’язку біорізноманіття, продовольчих систем та охорони здоров’я дає можливість обговорювати шляхи підтримки процесу для створення рамок глобального біорізноманіття після 2020 року та допомагати „схилити криву втрати біорізноманіття до 2030 року. У зв’язку з цим, Конвенція про біорізноманіття спільно з низкою партнерів, включаючи ВООЗ, ФАО, ЮНІСЕФ, ЮНЕСКО, а також інші організації, такі як Фонд ЄАТ та Коаліцію з питань продовольства і землекористування, працюють разом для визначення трансформаційних дій через глобальні продовольчі системи для просування досягнень у підтримці біорізноманіття, клімату, охорони здоров’я та інших відповідних Цілей Сталого Розвитку.

Більш детальну інформацію можна дізнатись на сторінці Конвенції про біологічну різноманітність за посиланням: www.cbd.int“


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування