A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Олександр Вельбівець: Одне з головних завдань влади – реалізація стратегії захисту прав дітей

Дата: 18.06.2019 11:33
Кількість переглядів: 367

Олександр Вельбівець: Одне з головних завдань влади – реалізація стратегії захисту прав дітей

Реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, дотримання їхніх прав у системі альтернативної опіки, організація соціально-правового захисту дітей в умовах децентралізації влади. Саме такі питання обговорюватимуть впродовж двох днів на семінарі-нараді начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад та об’єднаних територіальних громад в ОДА. Сьогодні вона стартувала.

Як зауважив голова обласної державної адміністрації Олександр Вельбівець, за участі якого розпочали семінар, лише в поєднанні повноважень всіх органів управління на місцях, зокрема профільних структур чи відповідальних спеціалістів в районних адміністраціях, міськвиконкомах, територіальних громадах, результати роботи стануть кращими.– Нова форма організації роботи на місцях через створення об’єднаних територіальних громад, укрупнення районів, як другого етапу децентралізації, дасть гарний ефект, – переконаний Олександр Іванович, – сприятиме реалізації всіх завдань, що покладають на органи управління, зокрема й щодо захисту прав і свобод дітей. Сьогодні основне завдання влади – це захист прав та законних інтересів дітей. І водночас основна мета – деінституалізація цього процесу – зміна інституційного догляду дітей на виховання дитини в родині. І мені приємно, що в нашій області є розуміння й усвідомлення цінності такої мети й у цілому стратегії. Очевидними є й результати. Адже, якщо у 2005 році на Черкащині лише кожну другу посиротілу дитину влаштовували в родину, то вже у 2019 – 92% дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, живуть у сім’ях громадян (опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу).

Очільник області, звернувшись до учасників семінару, наголосив на тому, що вони нині є ключовими особами щодо забезпечення контролю за вихованням дітей, які на сьогодні перебувають в родинах, що опинилися в складних життєвих обставинах, раннього виявлення знедолених дітей та належного соціального супроводу таких сімей. Це дасть змогу упередити певні негативні процеси в житті дітей.

Між тим, під час семінару Олександр Іванович також повідомив, що нині в с. Собківка на Уманщині будують малий груповий будинок, що є альтернативою  інтернатному вихованню дітей. Планують, що там уже до кінця року поселять десятеро дітей, які матимуть змогу в ньому перебувати до повноліття або ж доки не знайдеться для них родина. Умови ж у будівлі максимально наблизять до сімейних.

Водночас начальник відділу сімейних форм виховання Департаменту забезпечення прав дітей та оздоровлення Мінсоцполітики України Інна Гончарук, котра приїздила до Черкас, із приємністю відзначила роботу черкаських фахівців служб у справах дітей. Про це свідчать показники охоплення посиротілих дітей сімейними формами виховання та запровадження послуги патронату над дитиною. Нині на Черкащині створили 12 патронатних сімей, що є найбільшою кількістю в Україні.

Зауважимо, починаючи з 2006 року, коли питанням усиновлення почали займатися служби у справах дітей, в області  усиновили майже 1000 дітей. Нині на Черкащині нараховують 45 дитячих будинків сімейного типу, з них 5 протягом останніх трьох років побудували благодійники з Німеччини, а також 117 прийомних сімей, де виховують 536 статусних дітей.

У ході семінару кращих працівників служб у справах дітей області відзначили грамотами обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, учасники семінару протягом двох днів говоритимуть про шляхи удосконалення роботи щодо захисту прав дітей.

Довідково:

2019 рік – ювілейний в історії Служб у справах дітей Черкащини. 14 червня 1999 року розпорядженням Черкаської облдержадміністрації створили обласну службу.

Прес-служба ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування