A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Розчистка трас ПЛ - важливий захід для забезпечення надійного електропостачання

Дата: 11.04.2019 13:20
Кількість переглядів: 351

Для забезпечення надійного та безперебійного електропостачання споживачам  стан електричних мереж повинен відповідати діючим вимогам  нормативно-технічних документів. Серед основних обов’язків електропередавальної організації є безперебійна та якісна передача електричної енергії споживачам та якісне обслуговування електромереж.

    На надійність останніх негативно впливає зокрема велика кількість дерев та їх гілок, що зростають впритул до повітряних ліній ( далі – ПЛ). Як показує практика, контакт гілок з проводами під напругою може накоїти багато лиха. Під час сильного вітру дерева, що знаходяться у безпосередній близькості від ПЛ, можуть замкнути її, а під час буревію – спричинити обрив. У спеку зростає вірогідність виникнення пожежі, а в дощову погоду, з сильними поривами вітру, від дії струму іноді страждають люди, що опиняються під деревами безпосередньо в охоронній зоні ПЛ. Тож стає зрозумілим, чому у “Правилах охорони електричних мереж” (ПОЕМ), а також у багатьох інших нормативно-технічних документах на електропередавальну організацію покладена відповідальність за розчистку трас повітряних ліній електропередач від зелених насаджень. Тому однією  з важливих робіт електропередавальної організації є розчистка трас ПЛ від гілок дерев та чагарників, які наближені до проводів на недопустимі відстані, тому це один із найбільш ефективних заходів з профілактики технологічних порушень, пов’язаних із припиненням електропостачання.

   Окремо хочемо нагадати, що охоронна зона ПЛ  являє собою земельну ділянку і повітряний простір (на висоту стійок), обмежений  вертикальними площинами, віддаленими по  обидва боки від крайніх проводів при їх не відхиленому стані на відстань: для повітряної ЛЕП напругою до 1 кВ - 2 м (крім ліній з самонесучими або ізольованими проводами, прокладеними по стінах будівель, конструкціям); від 1 до 20 кВ - 10 м (5 м - для ліній з самонесучими або ізольованими проводами, розміщеними в межах населених пунктів); 35 кВ - 15 м; 110 кВ - 20 м; 150 кВ  - 25 м.,  (застосовуються при визначенні розміру просік).

  На жаль, окремі власники приватних будинків часто не допускають на свої приватні території працівників ПАТ «Черкасиобленерго»  та його структурних підрозділів, не даючи  змоги обрізати або спиляти дерева, розташовані в охоронній зоні ПЛ, при цьому не розуміючи тієї небезпеки, на яку наражають такими діями себе і членів своїх сімей. Такі громадяни  є порушниками чинного  законодавства, адже відповідно до вимог «Правил користування електричною енергією для населення», споживачі зобов'язані не перешкоджати обрізуванню гілок дерев, які ростуть на території, що належать їм, для забезпечення відстані не менше 1 метра від проводів повітряної лінії електромережі напругою 0,4 кВ та на відстані 2 метрів для електричних ліній напругою 10 кВ. На жаль за таку провину передбачено тільки адміністративне покарання винних в вигляді штрафу до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тому намагання енергопостачальників в вирішенні вище наведених проблем часто не мають позитивного результату.

     Тільки  спільними злагодженими діями енергетиків,   населення та керівників суб’єктів господарювання   в питанні проведення робіт з розчистки трас ПЛ можливо забезпечити надійне та безперебійне постачання електричної енергії її споживачам.

Інспекція Держенергонагляду у Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування