A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

„Зміни до Конституції заради децентралізації“

Дата: 01.07.2019 14:09
Кількість переглядів: 819

Фото без описуСучасне життя вимагає активної позиції кожного громадянина. Тому все більшої ваги набувають публічні консультації, де учасники можуть не лише висловлювати критику, а й надавати конструктивні пропозиції, формулювати власне бачення вирішення певних проблем свого регіону, країни в цілому.

Саме у такому руслі відбулося засідання круглого столу на тему „Зміни до Конституції заради децентралізації“, якраз напередодні відзначення Дня Конституції України.

Участь координатора інституту „Республіка“ Марини Гур'янової, працівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, депутатів рад, громадських діячів та вчителів історії обумовили формат зустрічі - цікаві дискусії, власні бачення та дієві пропозиції щодо можливих змін в основному законі нашої держави заради позитивних результатів проходження реформи децентралізації.

Розпочинаючи дискусію, голова райдержадміністрації Валентина Любомська відзначила, що таке обговорення дуже актуальне напередодні виборів до Верховної Ради України, а напрацьованими конкретними пропозиціями можна апелювати до кандидатів у народні обранці на зустрічах під час передвиборчої кампанії.

Знайомлячись між собою, учасники висловлювали проблемні питання, які хвилюють їх особисто, на які мають свої відповіді, але хотіли б почути конструктивну думку колег.

Вагомим аргументом у дискусії були не тільки власні життєві спостереження, а й глибокі знання історії та права, безперечно - професійний досвід.

Історики запитували, чи прогнозувався результат перед початком реформи децентралізації, чи проводилися відповідні дослідження? Хвилює, звісно, результат реформ, насамперед, у нашому районі і те, що саме принцип добровільності, як не парадоксально, виявився не зовсім вдалим. Учасники зібрання висловили занепокоєння, що створення ОТГ не в межах всього району призвело до розбалансованості бюджетів. Відтак маємо купу проблем і втрачені можливості. Не закріплені конституційно принципи децентралізації призводять до неоднозначного трактування при проходженні реформи. Тож, безперечно, зміни необхідні.

Було обговорено уже розроблений проект Закону України

Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)“.

Однозначно, що прийняття цього Закону  значно б покращило результати реформ, попередило б масу нинішніх проблем.

Більшістю була підтримана і думка про те, що ініціатива власне самих змін має йти „з низів“. Тобто, якраз від отаких зібрань, як результат обговорень, громадських слухань. Бо нам тут, на місцях, впроваджувати зміни, реформи, і жити по них.

Учасники круглого столу також висловлювали пропозиції щодо формування    виборчих   округів в межах районів, передачі функції держави на  місця з відповідним фінансовим ресурсом, щодо доцільності об'єднання  громад  в  діючих межах районів, необхідності публічних консультацій, щодо відповідальності,  публічної  звітності і прозорості обраних депутатів до Верховної Ради, місцевих депутатів, голів громади, префектів.

За результатами обговорення, підписами усіх учасників було скріплено відповідну резолюцію.

Модератор зібрання Марина Гур'янова підсумувала, що цей документ може стати своєрідним лакмусовим папірцем під час спілкування з майбутніми обранцями, їхнього розуміння важливості ініціативи на місцях, необхідності запропонованих змін. Чи матиме реальний результат ця резолюція, залежить від громадської активності учасників, які її підписали.

Відділ організаційно-інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування