A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

До відома отримувачів субсидій

Дата: 31.03.2019 14:37
Кількість переглядів: 877

З березня 2019 року в Україні запрацювали два паралельних механізми монетизації субсидій, які передбачають перерахування коштів на рахунок споживача, і виплату готівкових коштів.Фото без опису

Мета монетизації – створити прозорий механізм надання житлових субсидій і стимулювати громадян до ощадливого споживання.

Для прикладу: сім’я отримає готівкою субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжки на комунальні послуги   у лютому прийшли  на  1100 гривень.  500 гривень  залишиться родині на власні потреби.  Тобто, суть нового механізму полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таким чином, таке поняття як обов’язковий платіж скасовується.

Громадянам, які звернулися за призначенням житлової субсидії з 1 січня 2019 року виплата здійснюється у грошовій формі, шляхом перерахування коштів на персональний обліковий запис в АТ «Ощадбанк».

Тобто, розрахунки за спожиті послуги за цих осіб з підприємствами надавачами комунальних послуг здійснює Ощадбанк.

В Ощадбанк йти не потрібно. Уряд максимально автоматизував процес монетизації, щоб основне навантаження лягло на управління соціального захисту населення, державний банк та надавачів комунальних послуг.

Ощадбанк щомісяця інформуватиме субсидіантів SMS-повідомленням про надходження коштів, їх використання та залишок за кожним видом послуг. 

Крім того, по  закінченні опалювального сезону  Ощадбанк надішле SMS-повідомленням про перерахування залишків коштів субсидії (за наявності таких) на поточні рахунки одержувачів житлової субсидії. Готівкові кошти з поточного рахунку одержувача субсидії можуть бути отримані іншою особою за довіреністю.

 Громадяни, які звернулися за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 року, у березні отримають субсидію готівкою для оплати комунальних послуг за лютий 2019 року. Відповідно, у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітень.

Порядок призначення і надання житлових субсидій у грошовій формі передбачає оплату громадянами вартості спожитих житлово-комунальних послуг в повному обсязі і містить норми, що запобігають накопиченню заборгованості з оплати послуг одержувачами житлової субсидії.

Пенсіонерам субсидію виплатить Пенсійний фонд України одночасно з пенсією шляхом перерахування коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через АТ “Укрпошта”.

Особам, які не одержують пенсію, субсидію буде перераховано грошовим переказом через платіжну систему “Система термінових переказів “Швидка копійка” або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті в АТ “Ощадбанк”.  Для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися до найближчого відділення Ощадбанку і надати паспорт та ідентифікаційний номер.

Якщо вродовж  трьох місяців з дати перерахування коштів в АТ “Ощадбанк”  та до  Пенсійному фонду України одержувач житлової субсидії не звернувся за її отриманням, відповідні кошти повертаються  до державного бюджету.

Оскільки паспортні дані і номер мобільного телефону належать до відомостей, які включаються до реєстрів одержувачів житлової субсидії, при їх зміні необхідно проінформувати управління соціального захисту населення. В іншому випадку субсидія не може бути виплачена.

Після закінчення опалювального періоду 2018 – 2019 років отримувачам субсидій обов’язково потрібно  подати до управління соціального захисту населення заяву про призначення житлової субсидії у грошовій формі,  декларацію про доходи та надати дозвіл на обробку персональних даних. Однак, без зазначення у заяві номера мобільного телефону одержувача субсидії документи вважаються неподаними, і субсидіям не може бути призначена.

Наголошуємо! Якщо управління отримає від організацій надавачів житлово – комунальних послуг інформацію  про прострочену понад один місяць заборгованість за опалювальний період розміром понад 340 грн., у призначенні субсидії на наступний період буде відмовлено. 

                                      Т. Маринченко, начальник управління                                                                         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування