A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Освіта: аналіз ситуації, спільні рішення в інтересах громад району

Дата: 11.01.2019 15:02
Кількість переглядів: 1025

Питання оптимізації освітньої мережі вже не просто актуальне, а одне з найболючіших. Особливо, враховуючи соціальну напругу у сільських населених пунктах, у більшості з яких школи є малокомплектними, а від так, підпадають під реорганізацію.

За наслідками наради про перспективи функціонування освітньої галузі Тальнівського району, яка відбулася четвертого січня у райдержадміністрації за участю сільських голів та директорів шкіл, першим заступником голови Володимиром Гречкою було дане доручення відділу освіти провести збори з батьками, директорами шкіл та сільськими головами безпосередньо в навчальних закладах для роз'яснення ситуації та прийняття відповідних рішень на рівні органів місцевого самоврядування щодо реорганізації закладів освіти.

І тільки детально вивчивши ситуацію у кожному окремому навчальному закладі, врахувавши бачення і побажання батьків та педагогів, позицію органів місцевого самоврядування, відділом освіти будуть сформовані пропозиції стосовно заходів з оптимізації закладів освіти, які будуть винесені на розгляд депутатів районної ради на черговій сесії. („Оптимізація шкіл - якісне навчання дітей“ http://talnivska.rda.org.ua/news/09-58-31-09-01-2019/).

Дев'ятого та десятого січня такі зустрічі відбулися у Павлівці І та Колодистому. На них, окрім вчителів та батьків учнів, були запрошені сільські голови, депутати, представники сільськогосподарських підприємств, які орендують землі на підвідомчих територіях. Позицію і бачення районного керівництва з фінансовим обґрунтуванням представили заступник голови райдержадміністрації Тетяна Півторак, начальник відділу освіти Лариса Коваль, начальник фінансового управління Наталя Шпичак та її заступник Тетяна Балка.

- Головна мета наших зустрічей, - відзначила Тетяна Півторак, - знайти спільне рішення у межах чинного законодавства та в інтересах дітей, яким необхідно забезпечити якісну освіту. Ми робимо аналіз ситуації, прораховуємо різні варіанти вирішення, а саме вам, жителям села, обирати найбільш прийнятні варіанти.

Зустрічі були емоційними, сповненими дискусій та суперечок, але і конструктивних пропозицій.

Колодисте

Сільський голова Колодистого Олексій Сарана висловив своє бачення, що школу потрібно зберегти у нинішньому статусі ступенів хоча б до завершення адміністративної реформи, коли Тальнівський район стане однією громадою, і тоді буде інший підхід до формування опорних шкіл. Поки що навчальний заклад має по максимуму спрацювати для економії коштів, зокрема  перевести усі класи початкової школи в одне основне приміщення. Він як сільський голова буде працювати у напрямку збільшення надходжень до місцевого бюджету, залучати до вирішення питання сільгоспвиробників, орендарів-одноосібників. Присутні підтримали такі пропозиції, але їх ще потрібно підкріпити реальними цифрами. І тільки після ретельних розрахунків можна буде приймати конкретне рішення.

Павлівка І

Дещо інша ситуація у Павлівці І. Сільський голова Наталія Слободян запевнила, що сільський бюджет не зможе утримувати навчальний заклад навіть із пониженням його ступеню до початкової школи. Педагогічний колектив не погоджується із такою позицією. Тоді присутні запропонували провести відкриту сесію сільської ради за участю жителів села. Запросити сільгоспвиробників, щоб спільно обговорити проблему утримання навчального закладу. Цю думку підтримав і депутат районної ради, місцевий сільгоспвиробник Сергій Тульчинський.

Також жителів Павлівки І та Колодистого цікавило, до якого навчального закладу і як підвозитимуть їхніх дітей у разі реорганізації школи. Було надане роз'яснення, що батьки мають написати заяви, де буде вказано, у якому навчальному закладі вони б хотіли навчати своїх дітей. Ці побажання будуть враховані під час розроблення і затвердження паспортів руху шкільних автобусів на наступний навчальний рік. Відповідно до Перспективного плану розвитку району передбачено закупівлю шкільного автобуса, а також пріоритетним буде ремонт доріг по відповідних маршрутах.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування