A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Відділ містобудування, архітектури та житлов-комунального господарства інформує

Дата: 13.02.2019 15:23
Кількість переглядів: 370

Щодо порядку розподілу обсягів спожитих комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання

 

Враховуючи інформацію, поширену окремими підприємствами тепло-, водопостачання та водовідведення щодо застосування у лютому 2019 року Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіоном від 22.11.2018 № 315, зареєстрованим в Мін’юсті 28.12.2018 за № 1502/32954 (далі - Методика), відділ містобудування, архітектури та житлово - комунального господарства інформуємо наступне:

Вищезазначена Методика встановлює порядок розподілу обсягів спожитих комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання.

Так, відповідно до Закону України „Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання“ та Закону України від 9 листопада 2017 року № 2189-УІІІ „Про житлово-комунальні послуги“ (далі - Закон №2189) на виконання яких розроблена та затверджена Методика, комунальними послугами є, зокрема послуги:

  • з постачання теплової енергії,
  •  з постачання гарячої води,
  • з централізованого водопостачання,
  •  з централізованого водовідведення.

Відносини, що виникатимуть у процесі надання саме цих комунальних послуг споживачам регулюватимуться Законом № 2189-УIII, який вводиться в дію з 01.05.2019.

На сьогодні діють норми Закону України від 24.06.2004 № 1875-ІУ „Про житлово-комунальні послуги“, відповідно до якого мешканці багатоквартирних будинків - споживачі отримують комунальні послуги: з централізованого опалення, з централізованого постачання гарячої води, з централізованого постачання холодної води, з централізованого водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

Ці послуги є відмінними від тих, що надаватимуться виконавцями комунальних послуг згідно із Законом № 2189.

По-перше, змінюватимуться умови надання послуг споживачам (співвласники багатоквартирного будинку визначатимуть моделі організації договірних відносин у своєму будинку та укладатимуть відповідні договори із виконавцем);

По-друге, для виконавців послуг мають бути переглянуті тарифи на комунальні послуги, які встановлювалися до моменту введення в дію Закону № 2189;

По-третє, плата виконавцю відповідної комунальної послуги залежатиме від обраної співвласниками моделі договірних відносин;

По-четверте, на виконання Закону №2189, враховуючи його вимоги та особливості надання послуг споживачам, Кабінетом Міністрів України буде затверджено правила надання (постачання) комунальних послуг (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії) та типові договори про надання (постачання) цих послуг.

При цьому звертаємо увагу, що за вимогами пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону №2189 договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону (тобто, до 01.05.2019), зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом (тобто, Законом №2189). Такі договори мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом одного року з дати введення в дію цього Закону (до 01.05.2020).

Таким чином, до 01.05.2019 та після 01.05.2019 (за виключенням випадку коли співвласники багатоквартирного будинку приймуть рішення про модель договірних відносин у своєму багатоквартирному будинку та укладуть відповідний договір із виконавцем за вимогами нового Закону №2189, а також коли виконавці комунальних послуг після 01.05.2020 укладуть індивідуальні договори згідно із частиною сьомою ст. 14 Закону №2189) залишаються чинними та продовжують діяти „старі“ договори про надання комунальних послуг.

Такі договори враховують положення Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630.

Звертаємо увагу, що порядок оплати за спожиті житлово-комунальні послуги є істотною умовою договору про надання комунальних послуг (ст. 26 Закону України від 24.06.2004 № 1875-IV „Про житлово-комунальні послуги“).

Чинні договори зі споживачами, вищезгадані Правила та Типовий договір, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630, не передбачають можливості застосування виконавцями послуг Методики.

Наразі підприємства тепло-, водопостачання та водовідведення надають комунальні послуги та нараховують плату за них відповідно до вимог Закону України від 24.06.2004 № 1875-ІУ „Про житлово-комунальні послуги“, Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630.

Таким чином, застосування Методики підприємствами тепло-, водопостачання та водовідведення є прямим порушенням вищенаведених нормативно-правових атів та умов діючих договорів зі споживачами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування