A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

У форматі діалогу та конструктивного обговорення. Із засідання колегії райдержадміністрації 16.04.2019

Дата: 17.04.2019 15:50
Кількість переглядів: 631

16 квітня під керівництвом голови Тальнівської райдержадміністрації Валентини Любомської відбулося засідання колегії райдержадміністрації.

Перед початком роботи Валентина Олександрівна привітала колег, сільських голів та керівників установ, які нещодавно відсвяткували дні народження, окремо відмітила, що саме 16 квітня відзначає день народження Кобринівський сільський голова Юрій Книш.

Голова райдержадміністрації побажала усім злагоди та плідної праці під мирним небом.

Далі учасники зібрання перейшли до розгляду та активного обговорення питань порядку денного. Валентина Любомська наголосила, що колегія – не формальний захід, його основна ціль - у процесі діалогу напрацювати дієві механізми вирішення проблем життєдіяльності району.

Інформуючи про виконання районного бюджету за І квартал 2019 року, начальник фінансового управління Наталя Шпичак відмітила, що проведено детальний аналіз надходжень ПДФО до районного бюджету з кожного населеного пункту у співвідношенні до видатків на утримання закладів освіти, медицини тощо. Це дає узагальнену і реальну картину спроможності кожного сільського бюджету.

І знову постало питання резервів наповнення бюджету. Податківець Олександр Маринченко звернув увагу сільських голів, що 1 травня завершується період декларування доходів одноосібниками. На сьогодні 420 осіб ще цього не зробили. Тому потрібно працювати як і в питаннях законного використання земель на підвідомчих територіях, так і нелегальної найманої праці та приховування прибутків. Позитивним прикладом є проведена робота на підвідомчій території Легедзинської сільської ради. Податковою інспекцією (Тальнівське відділення) спільно із сільським головою Сергієм Гульченком, начальником управління агропромислового та економічного розвитку Віталієм Захарчуком здійснено рейд у село Легедзине, де різко зросла кількість одноосібникі. Метою такого візиту є протидія веденню незаконної підприємницької діяльності. Зроблено опитування жителів села, які отримали плату за свої паї від „орендарів-одноосібників“, проведено відповідний порівняльний аналіз із задекларованими доходами і сплаченими податками.

Кожен громадянин має розуміти, що він живе у державі, користується певними благами, соціальними послугами, проте і сам мусить працювати, здійснювати підприємницьку діяльність у межах чинного законодавства.

Валентина Любомська відзначила, що мораторій на перевірки знятий. Але перш ніж накладати штрафи, завданням органів місцевого самоврядування та виконавчої влади на місцях є донесення до людей об'єктивної інформації, роз'яснення усіх наслідків неправомірного ведення бізнесу.

Жваве обговорення викликали питання щодо забезпечення питною водою відповідно до вимог санітарного законодавства, про  діяльність постійно діючих комісій з питань поводження з безхазяйними відходами, про  благоустрій  території  району.

Перший заступник голови Володимир Гречка наголосив, що ситуація із якістю питної води катастрофічна. Єдиним виходом він вбачає розробку спільного районного проекту по будівництву нових свердловин у населених пунктах.

Поки що ж потрібно зробити аналіз води у шкільних та дошкільних закладах, встановити фільтри. Проблемою є й те, що багато водогонів перебувають не на балансі сільських рад або й взагалі не мають належних правовстановлюючих документів, що унеможливлює їх ремонт коштом місцевого бюджету. Тому необхідно знаходити компроміс і співпрацю у цьому питанні із власниками – керівниками сільськогосподарських підприємств.

З приводу благоустрою та утилізації відходів членами колегії та сільськими головами було підтримано пропозицію голови райдержадміністрації про створення на підвідомчих територіях так званих добровільних дружин із громадських активістів за підтримки районної ГО „Зелений світ“ (керівник – депутат районної ради Анатолій Ковальов) по упередженню виникнення стихійних сміттєзвалищ. Було відзначено, що при сільських радах діють адміністративні комісії, які мають повноваження фіксувати такі порушення та накладати на недобросовісних громадян штрафні санкції. Також відповідну роз'яснювальну роботу варто проводити на сільських конференціях. Сільським головам варто звернути увагу на залучення безробітних, які стоять на обліку в Центрі зайнятості, до громадських робіт по благоустрою.

Щодо ремонту доріг голова райдержадміністрації Валентина Любомська відзначила:

- Цьогоріч розподіл коштів, які надійшли в область, за вказівкою голови облдержадміністрації, було розподілено між районами пропорційно до протяжності доріг і комунальної власності, і загального користування. На разі проводяться тендери на визначення виконавця ремонтних робіт. По деяких напрямках доріг комунальної власності підрядники уже визначені: як от у Зеленькові буде працювати Черкаський облавтодор, у Білашках – КП „Будсервіс +1“. По дорогах загального користування йде прийом документів. Звертаюся до сільських голів, завдання влади на місцях - контролювати якість виконаня ремонтних робіт.

У рамках питання благоустрою також було проінформовано про плани щодо будівництва парку у селах Романівка та Лісове. Романівський сільський голова Галина Полійчук повідомила, що вже виготовлена проектно-кошторисна документація, яка перебуває на стадії експертизи. У Лісовому ж проект тільки замовили, як повідомив голова  Михайло Мельніченко, але поки що немає коштів хоча б на часткову оплату такого замовлення.

Своєрідним обміном досвіду стало наступне питання про  виконання делегованих повноважень  виконкомом Легедзинської сільської ради та виконкомом Лісівської  сільської ради за І квартал 2019 року. Результати виконання проаналізували по своїх профілях заступники голови Володимир Гречка і Тетяна Півторак. Відмітили позитивні моменти та надали ряд рекомендацій по вирішенню певних проблем.

Насамкінець, у різному, було обговорено питання про спроможну мережу первинної ланки медицини району, про утримання в сільських ФАПах молодших медичних сестер, про залучення коштів Державного та обласного бюджетів для вирішення екологічних проблем в районі, про нелегальні пасажирські перевезення в Тальнівському районі, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, згідно Закону України  від 10.07.2018 №2498.

Найболючішим на сьогодні є проблема з утриманням молодших сестер (санітарок) у медамбулаторіях та ФАПах населених пунктів району, адже відповідно до вимог реформування медичної галузі така посада не передбачена і з 1 травня цього року підпадає під скорочення. Більшість сільських голів висловили згоду утримувати такого працівника коштом місцевого бюджету, але потрібно вивчити це питання з юридичної точки зору і розробити у межах законодавства чіткий механізм.

По всіх розглянутих питання були дані відповідні доручення. Наступне засідання колегії планується провести 21 травня.

Відділ організаційно-інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування