A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Робоча зустріч із сільськими головами: аналіз наповнення бюджетів та використання резервів

Дата: 10.07.2019 14:06
Кількість переглядів: 773

Голова Тальнівської райдержадміністрації Валентина Любомська провела робочу нараду із сільськими головами за участю першого заступника Володимира Гречки, начальника податкової інспекції Олександра Маринченка та спеціалістів фінансового управління.

Головним питанням обговорення було наповнення сільських бюджетів.  Першими запрошеними на робочу зустріч були сільські голови спільно із бухгалтерами та землевпорядниками тих сільських рад, де прослідковується невиконання бюджетів. Таких шість: Кобринове, Зеленьків, Кобринова Гребля, Лащова, Тальянки, Шаулиха.

Були індивідуально опрацьовані реальні можливості та резерви кожної сільської громади, згідно обласного аналізу наповнення місцевих бюджетів, озвученого на червневій колегії ОДА.

- Я готова вам допомагати, - наголосила у спілкуванні із сільськими головами Валентина Любомська, - але ініціатива має іти від вас, ви представляєте свою громаду, її інтереси, і як ніхто, знаєте, чим живе ваше село, які в нього перспективи. Для того, щоб працювати над вирішенням ваших питань на обласному рівні, ви маєте надати мені підтверджуючу документацію, яка засвідчить, що саме зроблено вами на місцевому рівні. Це протоколи зустрічей і нарад із сільгоспвиробниками – основними наповнювачами сільських бюджетів; листи та клопотання до них про підняття відсоткової ставки податку за землі сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності; рішення сесій чи виконкомів тощо. А головною мотивацією є збереження села, у якому всі живуть і працюють, збереження інфраструктури, соціальної сфери, яка забезпечує нормальний рівень життя усім односельцям.

Загальним аргументом сільських голів було те, що розмова у цьому напрямку ведеться із орендарями, навіть і листи були написані неодноразово, але все це не дає позитивного результату. Або ігнорування пропозицій підняття відсоткової ставки, або відмова пояснюється благодійництвом.

Зупинимося детальніше по кожному із цих населених пунктів.

Кобринове

Невиконання бюджету сільський голова Юрій Книш пояснив несплатою податків одним із орендарів. Відповідна робота проведена, написана заява у прокуратуру.

Щодо роботи над наповненням бюджету: резерв по сплаті податку за землі сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності – 809 тис. грн. Сільський голова запевнив, що працює у цьому напрямку з усіма орендарями. На сьогодні уже виготовлена документація агрофірмою "Корсунь“ щодо підняття податкової ставки до 10%.

Рекомендації: направити листи з відповідними пропозиціями до орендарів, щоб спонукати підняття податкової  ставки до 12 %, згідно аналітики департаменту фінансів облдержадміністрації.

Зеленьків

Невиконання бюджету сільський голова Валентина Деркач пояснила допущеними технічними помилками, запевнила, що все буде виправлено.

Резерв по землях сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності – 1млн. 284 тис. грн.

Основний орендар „Об'єднанана сільськогосподарська компанія“ обробляє 260 га, договір оренди укладений до 2036 року на 4,5 %. ПСП „Зеленьківське“ обробляє 64 га, догорів оренди на 4,5 %, закінчується у 2020 році.  

Рекомендовано сільському голові направити офіційні листи із пропозиціями укладення додаткових угод для підняття орендної ставки до   12 %.

Кобринова Гребля

Невиконання бюджету спричинене несплатою податків одним із орендарів. Справа, як проінформував сільський голова Володимир Маляр, у прокуратурі на розгляді.

Резерв – 393 тис. грн. Цьогоріч у селі реорганізовано навчальний заклад. Суттєві проблеми із утриманням дитсадка, непосильним є утримання клубу.

Рекомендовано провести зустріч із місцевими сільгоспвиробниками, направити листи. Зорієнтувати на реалії села, яке має вижити у складних умовах. Визначити пріоритетні заклади, які необхідно зберегти спільними зусиллями, звернувши особливу увагу на соціальний захист жителів.

Лащова

Резерв – 320 тис. грн. Основні орендарі сплачують за оренду землі сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, згідно договорів – 4,5%.

Серед нагальних проблем – утримання дитсадочка.

Рекомендовано звернутися із письмовими пропозиціями до орендарів про підвищення податкової ставки. На найближчій сесії за участю представників районного керівництва розглянути питання збалансованості місцевого бюджету та доцільності утримання дитсадочка.

Тальянки

Резерв - 1 млн. 600 тис. грн. Основні орендарі ТОВ „Айова“ та „Промінь АА“ сплачують за оренду земель державної та комунальної власності, згідно договору - 8%.

Втім, середньорайонний показник – 9,3 %, а обласний прорахунок резервів сільських бюджетів орієнтовано на 12%.

Тому рекомендовано проводити відповідну роботу із орендарями, спонукаючи до підвищення орендної ставки податку.

Шаулиха

Резерв – 380 тис. грн. Основний орендар „Фенікс М“ сплачує за оренду сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, згідно договору - 4,5%.

Ситуація у Шаулисі катастрофічна. Важко говорити про можливості збереження якихось закладів у селі, якщо і саму сільську раду уже практично немає можливості утримувати.

І це питання потрібно вирішувати не просто на зустрічі із виробниками, на сесіях чи виконкомах, тому рекомендовано ініціювати загальні збори громадян, які мають прийняти рішення, у тому числі і подальшого функціонування сільської ради. Звісно, попередньо провести нараду із сільгоспвиробниками, щоб чітко зрозуміти їхню позицію щодо подальшої долі села, у кому вони проживають, працюють і мають прибуток.

 

Копії протоколів та листів, за результатами проведеної роботи, усім згаданим сільським радам необхідно надати у райдержадміністрацію для подальшого опрацювання.

Аналіз по наповненню сільських бюджетів та використання резервів буде продовжено у райдержадміністрації на робочих зустрічах із сільськими головами.

 

Відділ організаційно-інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування