A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Із засідання виконкому Кривоколінської сільської ради, 17.07.2019

Дата: 18.07.2019 15:10
Кількість переглядів: 1035

 У рамках робочих візитів до сільських громад, 17 липня голова райдержадміністрації Валентина Любомська взяла участь у роботі виконкому Кривоколінської сільської ради.

  Фото без описуВарто відзначити, що головною метою таких візитів та робочих нарад із сільськими головами є індивідуальне опрацювання спільними зусиллями реальних можливостей та резервів кожної сільської громади, згідно обласного аналізу наповнення місцевих бюджетів, озвученого на червневій колегії ОДА. За дорученням цієї ж колегії райдержадміністрацією були направлені листи в усі сільські ради за підписом першого заступника голови з рекомендаціями виконкомам сільських рад та депутатам звернутися із пропозиціями до місцевих орендарів щодо підняття податкової ставки до 9-12%, враховуючи складну ситуацію із збереженням і функціонуванням закладів освіти, медицини, забезпеченням соціального захисту тощо.

   Головна теза у спілкуванні голови райдержадміністрації із сільськими головами – готовність допомагати, але за умови ініціативи і перших кроків від громади, яка визначає свої пріоритети і перспективи.

   Така робота проведена у більшості сіл, серед яких – Колодисте, Лащова, Кобринове, Зеленьків, Кобринова Гребля, Тальянки, Шаулиха та інші.

  Було розглянуте таке питання і на виконкомі Кривоколінської сільської ради. Спільно із Валентиною Любомською участь у його роботі взяли податківець Олександр Маринченко, начальник фінансового управління Наталя Шпичак та спеціаліст управління Іраїда Торченюк.

   Із запрошених сільгоспвиробників, які ведуть свою діяльність на підвідомчій території, прибув лише один – Юрій Петрович Півторак, який орендує земельні паї, що перебувають у власності односельців. Орендовану землю державної власності Юрій Петрович ще раніше передав учасникам АТО. Орендар з розумінням поставився до пропозицій щодо підняття податкової ставки на орендовані паї і пообіцяв переглянути відсоток, зважаючи на необхідність наповнення сільського бюджету. На жаль, почути думку інших орендарів – не вдалося.

  - Ми мусимо без амбіцій та емоцій розглядати проблеми, - наголосила Валентина Любомська. – Тільки раціональний підхід та порівняльний аналіз, і, безумовно, врахування інтересів та потреб усіх жителів кожної сільської громади.

    А цифри говорять самі за себе – насамперед, про реальну турботу  за село.

  У Кривих Колінах відсоткова ставка за оренду земель сільськогосподарського призначення комунальної і державної власності  – 4,5 %, що є нижче середньорайонного показника, який становить – 5,9%, а середньообласний -  9,4%.

   Значно втратив бюджет села і в зв'язку із зниженням грошової оцінки землі. І якщо у багатьох селах району, депутати, розуміючи такі втрати, підняли відсоток сплати за оренду господарських дворів із 0,3% до 1%, що дозволило утримати баланс. То у Кривих Колінах проголосували знову за тих самих 0,3%.

   Прикро, але і рівень виплати заробітної плати на діючих у селі сільськогосподарських та промислових підприємствах, як відзначив Олександр Маринченко, теж не надто високий у порівнянні навіть не з обласними, а іншими районними промисловими підприємствами.

Зважаючи на відсутність орендарів, які обробляють левову частку земель села (зокрема і всі 418 га земель с/г призначення комунальної та державної власності), виконком одноголосно прийняв рішення про письмове звернення до них із чіткими обґрунтуваннями пропозиції підняття відсоткової ставки.

     Також на виконкомі були розглянуті питання Про стан дотримання на підвідомчій території Кривоколінської сільської ради чинного законодавства України щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення та  Про стан забезпечення законності, правопорядку і охорони прав і свобод, законних інтересів громадян.

  Після завершення засідання Валентина Любомська поспілкувалася із виконуючою обов'язки сільського голови Аллою Півторак про перспективи діяльності соціальних та культурно-освітніх закладів. А також відвідала місцеву амбулаторію.

 

               Сектор організаційно-інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування