A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Боротьба з АЧС та амброзією: на Черкащині планують посилити обласні й місцеві програми

Дата: 23.07.2019 09:13
Кількість переглядів: 314

Боротьба з АЧС та амброзією: на Черкащині планують посилити обласні й місцеві програми

Питання запобігання поширенню африканської чуми свиней (АЧС), а також полинолистої амброзії в області обговорили на нараді в сесійній залі Будинку рад. Зокрема в межах реалізації обласних програм. На засідання прибули керівники районних управлінь агропромислового розвитку та фахівці Держпродспоживслужби на місцях. Спільно напрацьовували шляхи взаємодії та посилення роботи.

Зауважимо, на Черкащині діє обласна програма запобігання виникненню захворювань домашніх свиней африканською чумою та інших інфекційних хвороб тварин, утворення резервного фонду матеріально-технічних засобів на випадок виникнення вогнища захворювання. Аналогічні сформовані й затверджені натепер в усіх районах регіону. Утім на їхню реалізацію більшість районів коштівне виділяють. Не фінансується на сьогодні й обласна.

За словами т.в.о. голови ОДА Тараса Висоцького, формуючи кошторис на реалізацію місцевих програм, варто орієнтуватись передовсім на особисті селянські господарства.

– Змінимо дещо підхід до формування механізму співфінансування, – зазначив Тарас Миколайович. – Адже, як відомо, основне джерело наповнення місцевих бюджетів – це податок із доходів фізичних осіб. Тобто левова частка лишається на місцях, решта йде до обласного та державного бюджетів. З огляду на паритетність, регіональні програми, що функціонують на рівні Черкащини, мали би, за попередніми розрахунками, фінансуватися на 4/5 з місцевих бюджетів та 1/5 – з обласного. Відповідно 80% X 20%. При цьому кожен район може претендувати на різний обсяг коштів обласного бюджету – зважаючи на кількість поголів’я. Таким чином реально сформувати фонд. І таку пропозицію подаватимемо на розгляд сесії, сподіваючись уже наступного року мати відповідне фінансування в межах обласної програми.

Між тим, директор Департаменту АПР ОДА Ігор Колодка сказав, що в області налічується близько 380 тис. свиней, з яких приблизно 160 тисяч – в приватному секторі. Найбільше їх на Городищині, Маньківщині, Тальнівщині, Жашківщині.

Керівниця ГУ Держпродспоживслужби в області Альона Бойко поінформувала присутніх про те, що на державному рівні передбачене структурі фінансування покриває потребу лише на 5%, а саме: на дезінфікуючі засоби, паливно-мастильні матеріали, частково засоби для індивідуального захисту, зокрема одноразовий одяг, необхідні матеріали та інструментарій, що застосовують для умертвіння тварин. Водночас Альона Бойко зазначила, що підприємці, які вирощують тварин для промислового виробництва, повинні самостійно проводити необхідні заходи в межах своїх кошторисів.

За результатами обговорення, вирішили також подати на розгляд депутатів обласної ради пропозицію про виділення коштів на придбання двох модульних блоків для блокпостів, що можуть встановити на будь-якій території при виявленні АЧС. Керівники районних управлінь, між тим, проаналізують і чисельність особистих селянських господарств у межах кожного району.

Під час наради обговорили й шляхи реалізації обласної програми боротьби з амброзією полинолистою у Черкаській області на 2017-2021 роки. Місцеві програми на сьогодні мають шістнадцять районів.

Нагадаємо, програма передбачає комплекс заходів, спрямованих на локалізацію та ліквідацію вогнищ небезпечного карантинного бур’яну – амброзії полинолистої, зменшення кількості випадків захворювань на алергію серед населення тощо.

Тарас Висоцький доручив відповідальним структурам провести семінари за участі представників органів місцевого самоврядування для посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо ризиків та інструментів боротьби, посилення уваги до проблеми шляхом популяризації знань та роз’яснень про шкідливість бур’яну-алергену, приведення в належний фітосанітарний, екологічний та естетичний стан території області.

Прес-служба ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування