A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Про стан підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 років

Дата: 08.08.2019 14:03
Кількість переглядів: 557

Підготовка закладів до опалювального сезону завжди передбачає великий обсяг організаційної роботи, вчасної підготовки та подання необхідної документації.  А ще, і це таки найголовніше, розуміння сільських громад, зокрема сільських голів, депутатів, членів виконкомів, власної відповідальності та необхідності фінансового забезпечення для входження в опалювальний сезон закладів соціальної сфери, які обслуговують безпосередньо жителів цих сіл.

Враховуючи непросту фінансову ситуацію, кожна сільська громада має визначати власні пріоритети. Одним із яких, беззаперечно, є вчасне і якісне забезпечення теплом закладів охорони здоров'я.

Адже оплата комунальних послуг та енергоносіїв здійснюється лише за кошти місцевих бюджетів. Оскільки, відповідно  до  п.8 (д) ст.87 Бюджетного  Кодексу  України,  з  державного  бюджету  надходять кошти з НСЗУ на  видатки  по утриманню  закладів первинної  медичної  допомоги,  крім   видатків   на  оплату  комунальних  послуг та  енергоносіїв комунальними  закладами охорони  здоров’я.

Наскільки ж готові сільські ФАПи та амбулаторії до зими, чи стали вони пріоритетними напрямками у своїх сільських громадах? 

 

Коментує ситуацію головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Ганна Данилюк:

 

- У  структуру  КНП  «Тальнівський  ЦПМСД» входить  7  амбулаторій  загальної  практики  - сімейної  медицини  та  23 фельдшерсько-акушерські  пункти.  З  них  3  заклади  опалюється  газом, 7 – електроопаленням, 7 - твердим  паливом (дровами); 3- газом та електроопаленням та 7 закладів газом та дровами.

На сьогоднішній день відбувається підготовка до опалювального осінньо-зимового періоду 2019-2020 років. Завідувачем господарства Центру здійснюється об’їзд всіх ФАПів та амбулаторій з метою перевірки димоходів, лічильників газу та електроенергії.

На ФАПи та АЗПСМ завезено твердого  палива  в борг 130 складометрів,  оскільки  кошти  відсутні, разом з тим,  необхідно ще довезти до повної потреби 16 складометрів.

Незважаючи на те, що у  липні 2019 р.  надіслано  листи  на  сільські  ради,  щодо  виділення  коштів на тверде  паливо  для  здійснення   подальшої  оплати, на сьогодні виділено кошти на завезення твердого палива (дров) лише на ФАП с. Червоне, що відноситься до ОТГ в сумі  9,6 тис. грн та ФАП с. Кобринова Гребля –  5,0 тис грн.

Щодо електроопалення, то проведено  відкриті  торги  на  електроенергію,  які  з  першого  разу  не  відбулися,  у  зв’язку  з  відсутністю  учасників. Оголошено  повторну  процедуру  відкритих  торгів. Кошти  по  кошторису  також  відсутні.  Направлено  листи  в  міську  раду,  фінансове  управління  Тальнівської  РДА,   щодо  виділення  коштів  на  енергоносії  до  кінця 2019 року.

Також важливим питанням постає  опалення газом, адже згідно вимог постанови НКРЕКП від  30.09.2015р №2494 встановлення власникам комерційних вузлів обліку газу (далі – ВОГ) (крім комерційних вузлів обліку, які використовуються в побуті (населення) виникає необхідність встановлення модемного зв’язку. Рішенням сесії Тальнівської районної ради було виділено кошти та здійснено оплати технічної документації для встановлення модемного зв’язку в сумі 48,5 тис. грн.. Після чого було отримано кошторисну документацію.

У нашому закладі, згідно змін НКРЕКП від 17.05.2019 №750 для облаштування та встановлення модемного зв’язку, підлягає лише Майданецька АЗПСМ. На встановлення модемного зв’язку необхідно 30,0 тис. грн., яких на даний час не виділено. Адміністрацією закладу та Тальнівською РДА був написаний лист в липні 2019 року на Майданецьку сільську раду щодо виділення коштів для облаштування засобами дистанційної передачі даних  власних комерційних ВОГ (модемний зв'язок).

Дуже прикро, але й досі сільська рада ніяк не відреагувала і не надала відповіді. Майданецька амбулаторія не зможе розпочати опалювальний період без своєчасного встановлення  модемного зв'язку.

 Крім цього, ще не вирішена  проблема з  нераціональним  опаленням приміщення Майданецької АЗПСМ природним  газом  та  електроопаленням, що  тягне  за  собою   великі  витрати  на  оплату   енергоносіїв. Хоча головний  лікар  КНП «Тальнівський  районний  ЦПМСД» ще в кінці 2018 року зверталася  до  сільського  голови з проханням вирішити проблему, що  дасть  змогу  зменшити  затрати  на  оплату  енергоносіїв.

 КНП «Тальнівський ЦПМСД» планується до  кінця  2019 переглянути   всі заклади охорони здоров'я району щодо доцільності використання  площі  приміщення   та  зменшення  потреб  на  оплату  енергоносіїв.

І в питаннях раціоналізації роботи медичних закладів знову ж необхідна співпраця і взаєморозуміння, а ще вчасне реагування всіх, від кого залежить якість надання медичних послуг на селі.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування