A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Одна з головних функцій НСЗУ зараз – це стратегічні закупівлі, – Андрій Віленський

Дата: 03.10.2019 14:09
Кількість переглядів: 351

Одна з головних функцій НСЗУ зараз – це стратегічні закупівлі, – Андрій Віленський

Фото без описуДо Черкас уперше із робочим візитом завітав директор новоствореного Центрального міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Андрій Віленський.  Під час колегії Управління охорони здоров’я ЧОДА він зустрівся із керівниками черкаських закладів охорони здоров’я та області, головами районних адміністрацій та рад.

Присутні обговорювали співпрацю закладів охорони здоров’я на Черкащині та Національної служби здоров’я України в сфері реалізації державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

З вітальним словом виступив голова ОДА Ігор Шевченко:

– Зараз на Черкащині для розвитку медицини вже створені центри первинної медичної допомоги, інтенсивно покращується матеріально-технічний стан медичних установ, а також здійснюється розвиток інформатизації сфер охорони здоров’я.

Він зазначив, що нині триває будівництво 21 лікарської амбулаторії для сільської місцевості, діє урядова програма «Доступні ліки», розпочали розвиток паліативної допомоги. Обласні заклади охорони здоров’я забезпечують вартісним обладнанням, фахівці вже розпочали реалізацію центру трансплантації кісткового мозку, триває процес вибору сімейного лікаря (76% громадян вже визначилися). На часі здійснення державних гарантій медичного обслуговування населення за державною програмою.

У ході колегії Андрій Віленський, директор Центрального міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України, проаналізував план трансформації, який впроваджується протягом 2018-2020 років. Він нагадав, що  реформа «первинки» – декларації про вибір  лікаря в ЕСОЗ (сімейні лікарі, педіатри,  терапевти) набула чинності з 01.04.2018, початок збільшеного фінансування реалізований від НСЗУ з 01.07.2018.  Андрій Віленський наголосив, що у 2019 році запровадили реімбурсацію  лікарських засобів через НСЗУ (урядова програма «Доступні ліки»), а також відбулося пілотування спеціалізованої медичної допомоги  в лікарнях Полтавської області.

За його словами на Черкащині протягом п’яти місяців (з квітня до серпня 2019 року)  аптечним закладам виплатили 10 390 760 грн за програмою реімбурсації  вартості  лікарських засобів. Свого лікаря обрали 75,85% населення області. За січень-серпень 2019 року  заклади, які надають первинну медичну допомогу отримали  354 888 779 грн.

Програму медичних гарантій планують запровадити  у повному обсязі для усіх рівнів медичної допомоги з 01.01.2020. «Ця програма визначає перелік та обсяг медичних послуг (зараховуючи медичні  вироби) та лікарських засобів, повну оплату надання яких пацієнтам держава  гарантує за рахунок коштів Державного бюджету України згідно з тарифом, для  профілактики, діагностики, лікування та реабілітації у зв’язку з хворобами,  травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв’язку з вагітністю та  пологами», – зазначив Андрій Віленський.

Насамкінець директор Центрального міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України акцентував, що однією з головних функцій НСЗУ зараз є стратегічні закупівлі. Це зміна парадигми у фінансуванні послуг охорони здоров’я від утримання закладів до стратегічних закупівель: за що, кому, як платимо?.

У свою чергу перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко додав, що варто продовжити автономізацію та комп’ютеризацію обласних закладів охорони здоров’я для ефективного укладення договору з НСЗУ.

Про діяльність та співпрацю із Національною службою охорони здоров’я можна дізнатися на офіційному сайті: https://nszu.gov.ua.

Прес-служба ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування