A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Зміни є соціально спрямованими

Дата: 28.10.2019 11:18
Кількість переглядів: 374

Зміни є соціально спрямованими, – Наталія Кравченко про ухвалені депутатами зміни до цьогорічного обласного бюджету

Автор 

042-Zarplata-min_ruСьогодні депутати обласної ради ухвалили рішення про внесення змін до обласного бюджету 2019 року. «За» проголосували 46 обранців. Керівниця Департаменту фінансів ЧОДА Наталія Кравченко каже: ці зміни є соціально спрямованими. Адже від цього рішення залежить доля інсулінозалежних хворих, заробітна плата працівників обласних закладів, реалізація в області медичної реформи та низка інших питань обласної бюджетної сфери.

Закупівля інсулінів

Йдеться про розподіл між місцевими бюджетами 5,8 млн грн на відшкодування вартості препаратів інсуліну для хворих на цукровий та нецукровий діабет. Нагадаємо, проблема дефіциту в коштах на інсулін існує майже по всій області, особливо в м. Ватутіне, Городищенському, Тальнівському районах.

Збільшення коштів на виплату заробітної плати окремим категоріям працівників обласних закладів

Зміни передбачають додаткові кошти для збільшення на 10 % заробітної плати працівникам обласних позашкільних закладів освіти (відповідно до постанови КМУ № 695), а також на диференціацію заробітної плати в закладах соціального захисту та охорони здоров’я.

Наталія Кравченко пояснює: в закладах соціального захисту та охорони здоров’я різниця в рівні заробітної плати обслуговуючого та кваліфікованого персоналу незначна. Приміром, середня зарплатня санітарки в лікувальному закладі становить 4400 грн, а молодого лікаря без категорії та вислуги років на рівні мінімальної заробітної плати – 4173 грн. Як наслідок, маємо відтік кадрів та проблему забезпечення лікувальних установ кваліфікованим медперсоналом. Аналогічна ситуація і в закладах соціального захисту. Передбачені в проекті рішення додаткові кошти мають бути спрямовані на диференціацію заробітної плати в таких закладах. На це, зокрема, а також на інформатизацію обласних закладів охорони здоров’я, передбачили з обласного бюджету 7,2 млн грн.

Стосовно інформатизації обласних закладів охорони здоров’я

У межах реалізації медичної реформи з 1 квітня 2020 року всі медичні заклади вторинного та третинного рівнів мають переходити на фінансування через Національну службу здоров’я України. Основні вимоги для переходу: реорганізація медичних закладів у комунальні неприбуткові підприємства (КНП) та їхнє підключення до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я.

– Якщо перша вимога практично виконана, то щодо другої необхідно провести інформатизацію медичних закладів, – каже Наталія Миколаївна. – На сьогодні рівень забезпечення цих закладів необхідним комп’ютерним обладнанням досить низький, обладнання морально застаріле та фізично зношене, потребує заміни. В окремих закладах працюють на комп’ютерному обладнанні випуску 1995-2000 років.

Загалом же потреба становить в межах 42 млн грн.

Зауважимо, в наступному році медична субвенція з державного бюджету передбачена лише на І квартал, а з 1 квітня на фінансуванні з обласного бюджету лишається лише оплата комунальних послуг та енергоносіїв, а також фінансова підтримка КНП з метою забезпечення їх беззбиткової діяльності.

Закупівля для підопічних інтернатних закладів соціального захисту продуктів харчування на осінньо-зимовий період

На це в змінах передбачають 1,5 млн грн. Водночас враховане інше проблемне питання інтернатних закладів – обладнання автоматичною пожежною сигналізацією спальних корпусів Будищенського психоневрологічного інтернату, Звенигородського будинку-інтернату для інвалідів та престарілих, Смілянського психоневрологічного інтернату та Обласного соціального центру матері та дитини (954 тис. грн).

Між тим, ухвалені зміни дають змогу вирішити низку інших питань, таких як: капітальний ремонт покрівлі гуртожитку Черкаського комерційного технікуму (200 тис. грн), придбання сервера з блоком безперебійного живлення та програмним забезпеченням Черкаському обласному кардіологічному центру (450 тис. грн), завершення капітального ремонту східців центрального входу головного корпусу Черкаського обласного клінічного госпіталю ветеранів війни Черкаської обласної ради (160 тис. грн), реконструкція силової мережі диспансерно-поліклінічного відділення Черкаського обласного онкологічного диспансеру (335 тис. грн), капітальний ремонт малої концертної та балетної зали приміщення Черкаської обласної філармонії (1,450 млн грн), проведення енергозберігаючих заходів в обласних закладах бюджетної сфери (240 тис. грн) та придбання для них необхідного побутового, кухонного, комп’ютерного, спортивного та іншого інвентарю та обладнання (455 тис. грн).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування