A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Харчування дітей в освітніх закладах має бути безпечним, – Борис Лебедцов на нараді в ОДА

Дата: 30.10.2019 08:40
Кількість переглядів: 501

Харчування дітей в освітніх закладах має бути безпечним, – Борис Лебедцов на нараді в ОДА

 

_DSC0408В області удосконалюватимуть систему безпечного харчування дітей у школах та дитячих садках.

Нагадаємо, минулого тижня під головуванням Прем’єр-міністра України відбулась всеукраїнська селекторна нарада з питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти. За її результатами, вирішили напрацювати відповідний механізм на всеукраїнському рівні.

Ситуацію безпосередньо в освітніх закладах Черкащини обговорили в ОДА під час наради під керівництвом першого заступника очільника області Бориса Лебедцова. Спільно з представниками Держпродспоживслужби в області, Департаментів освіти і науки ОДА, також фінансів, юридичного управління виокремили низку першочергових кроків, що сприятимуть поліпшенню ситуації в цілому. На переконання фахівців, існує потреба в дотриманні законодавства щодо безпечності харчових продуктів, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, запровадженні контролю за якістю продуктів, забезпечення належної матеріально-технічної бази, впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти, укомплектування професійно підготовленим персоналом, організації та проведення відомчого мікробіологічного лабораторного контролю готових страв, питної води тощо.

За словами першого заступника голови ОДА, найближчим часом буде сформоване відповідне доручення.

– Воно міститиме перелік основних завдань, реалізація яких сприятиме поліпшенню системи харчування, яке має бути, насамперед, безпечним – зауважив Борис Лебедцов. – Над цим ми спільно з фахівцями профільних структур працюватимемо, беручи за основу й рекомендації центральних органів. Харчування дітей у садочках, школах має бути якісним і безпечним. Від цього залежить, зокрема, стан здоров’я дошкільнят та учнів.

Як сказав перший заступник, відповідні ініціативи й бачення спрямують до профільних міністерств.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Черкаській області інформують що стан санітарно-епідемічного благополуччя та показники захворюваності дитячого населення Черкащини нині перевищують середньодержавні. Зокрема, спостерігається ріст захворювань, пов’язаних з аліментарним фактором, а саме: хвороб ендокринної системи, розладів харчування, порушень обміну речовин, анемії тощо._DSC0416

– Напруженою є санітарно-епідемічна ситуація щодо спалахів гострих кишкових інфекцій у дитячих організованих колективах, – наголосила в ході наради очільниця Держпродспоживслужби області Альона Бойко. – Упродовж трьох останніх років та 9 місяців нинішнього року в навчально-виховних закладах  Черкащини зареєстрували 16 групових захворювань на гострі кишкові інфекції, внаслідок яких постраждало 94 дитини.

Керівниця структури зауважила, за результатами проведених Держпродспоживслужбою перевірок закладів освіти у 2019 виявили суттєві порушення санітарного законодавства, законодавства з питань безпечності харчових продуктів, зокрема в частині організації харчування дітей, дотриманні санітарно-протиепідемічного режиму на харчоблоках тощо. Потребує заміни 20% технологічного, холодильного обладнання, розроблювального інвентарю, столового та кухонного посуду на харчоблоках. У зв’язку з відсутністю необхідного набору приміщень харчоблоків  не завжди дотримується поточність приготування страв, що збільшує ризики мікробіологічного забруднення готових страв.

Актуальним залишається питання забезпечення освітніх закладів питною водою гарантованої якості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування