A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Філософія реформування медичної галузі полягає в підвищенні якості медичних послуг, – Роман Боднар

Дата: 24.12.2019 08:18
Кількість переглядів: 342

Фото без описуФілософія реформування медичної галузі полягає в підвищенні якості медичних послуг, – Роман Боднар

У Черкасах відбулася робоча зустріч представників Черкаської обласної державної адміністрації, Національної служби здоров’я України та проекту USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я”. Присутні обговорили питання впровадження Програми медичних гарантій та підготовки закладів спеціалізованої медичної допомоги Черкащини до укладання договорів із НСЗУ у 2020 році. Захід відбувся за участі голови Черкаської обласної державної адміністрації Романа Боднара та директора Департаменту договірної роботи НСЗУ Андрія Віленського.

З 2020 року в Україні у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій. На це виділено із держбюджету 72 млрд гривень. 

Черкащина має успіхи реформування на первинці – близько 930 тисяч осіб підписали декларації зі своїм сімейним лікарем. Це – понад 77 % населення регіону. За 11 місяців 2019 року Національна служба охорони здоров’я виплатила закладам близько 490 млн грн. А за програмою «Доступні ліки» аптеки області отримали понад 16 млн грн. Про це повідомив голова Черкаської ОДА Роман Боднар. 

Станом на 18 грудня у Черкаській області автономізовано вже 83,6% спеціалізованих медичних закладів. До електронної системи охорони здоров’я  підключені 151 медичний заклад. Стан комп’ютеризації закладів: первинної ланки – 100%, вторинна і третинна – досягає 80%. Але процес триває. 

– На черзі – підготовка до наступного етапу реформи на рівні спеціалізованих медичних закладів. Заклади області активно готуються до роботи в нових умовах. Ми всіляко сприяємо підготовці установ: закупівлі обладнання, навчанню медичних працівників в користуванні новими інформаційними системами. Особисто із кожним керівником закладу визначаємо  стратегічні напрямки діяльності медичної установи. Щоб пакет безоплатних послуг, які держава гарантує пацієнту, могли отримати і жителі Черкащини. Наша мета – якісні медичні послуги для кожного, – відзначив очільник області.  

иректор департаменту договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський розповів про подальші кроки трансформації фінансування системи охорони здоров’я, стан мережі спеціалізованих медичних закладів, зокрема і на Черкащині, та нову модель їх фінансування за Програмою медичних гарантій.

До програми медичних гарантій увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної медичної допомоги та реабілітації. Обов’язковими умовами на шляху трансформації є автономний статус закладу, належна комп’ютеризація закладу та підключення до ЕСОЗ.

– Усі заклади, що надають спеціалізовану медичну допомогу, мають бути готові до контрактування з НСЗУ до 31 січня 2020 року. Це – умова, за якою ці заклади отримають з 1 квітня наступного року державні кошти за Програмою медичних гарантій. Державної субвенції на фінансування закладів спеціалізованої медичної допомоги з 2 кварталу 2020 року не передбачено,  -говорить Андрій Віленський.

Трансформація фінансування системи охорони здоров’я триває і вона незворотня. Наскільки швидко увійдуть у реформу та надаватимуть якісні послуги пацієнтам спеціалізовані заклади у певному регіоні – залежить від місцевої влади.

– Ми впевнені, що у Черкаській області ми можемо розраховувати на активну участь місцевої влади і вдячні їй за підтримку. Зі свого боку, НСЗУ та міжрегіональний департамент готові надавати всіляку консультативну та інформаційну підтримку закладам та представникам місцевої влади у підготовці та укладенні договору з НСЗУ. Щоб якісні медичні послуги були доступні усім мешканцям громади, – додав Віленський. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування