A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Заступник Міністра освіти і науки України про створення єдиної системи професійної освіти

Дата: 17.01.2020 09:51
Кількість переглядів: 355

Заступник Міністра освіти і науки України про створення єдиної системи професійної освіти

 

16 січня у приміщенні ОДА відбулася зустріч заступника Міністра освіти і науки Єгора Стадного з керівниками закладів фахової перед вищої освіти області.

Захід відбувся за участі заступника директора Департаменту освіти і науки ОДА Валерія Данилевського.

Під час зустрічі обговорили актуальні питання функціонування освітньої галузі. Зокрема, зупинилися на стані передачі майна закладів фахової передвищої освіти в комунальну власність. З цього питання доповіли керівники 4 закладів Черкащини.

Стосовно перспектив розвитку галузі та стратегічних завдань Уряду щодо створення єдиної системи професійної освіти заступник міністра зазначив: «Наш спільний суспільний інтерес в тому, щоб ми збудували систему, в якій заклади рівні між собою. У практичній площині це стосується таких буденних питань: кінцевий термін зарахування на навчання для ЗП(ПТ)О та коледжів, розмір і система нарахування стипендій, пільги для здобувачів освіти. Всі гравці мають паритетні умови, однакові для всіх – у цьому й полягає єдність системи. Водночас сильні заклади не мають про що перейматися взагалі. Сильні заклади системи, коли є однакові для всіх прозорі умови, неодмінно виграють; менш спроможні заклади програють. У цьому полягатиме оптимізація, яка найбільш ефективно, найбільш справедливо відбувається, якщо в силу однаковості, прозорості правил гри виграє сильний. На це буде спрямовано новий закон про єдину систему професійної освіти, в якій будуть виживати сильніші».

Наразі вирішується питання щодо нормативно-правового формулювання означених нововведень.

– Що політично ми тут (ред. – в новому законі)можемо обіцяти, то це те, що ті прогресивні норми, які є в законі «Про фахову передвищу освіту», зокрема, управління та фінансування,будуть перенесені до нового закону, – наголосив Єгор Андрійович.

Окремо Єгор Стадний приділив увагу питанню освіти для дорослих: «Наразі кошти на таку підготовку є монополізованими. Якщо ми відкриємо доступ різних закладів до цих коштів і вони зможуть запропонувати ті освітні програми, які будуть покривати потреби ринку праці, то не залежно від того, якого рівня, якої сфери освіти цей заклад, якщо програма там підходить, то можна буде отримувати фінансування з такого джерела. Тому освіта дорослих – це дуже перспективна сфера, на яку треба неодмінно звертати увагу тим, хто ще не звертав увагу, а тим, хто вже працює в цій сфері, можна далі розгортатися і за це буде державне фінансування у том числі».

Також серед цілей Міністерства заступник міністра виокремив збільшення кількості осіб, які здобувають професійну освіту. У цьому напрямку в 2020 році планується проведення широкої інформаційної кампанії серед батьків та абітурієнтів щодо переваг обрання саме професійної освіти

– Пріоритетом Міністерства та Уряду є збільшення обсягу учнів, студентів у професійній освіті, – резюмував Єгор Андрійович.

У ході зустрічі керівники закладів активно долучилися до обговорення питань порядку денного, зокрема, щодо регіонального державного замовлення, фінансування, отримання ліцензій на підготовку робітничих кадрів, проведення вступної кампанії 2020 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування