A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Черкаським аграріям розповіли про кредитні програми

Дата: 10.03.2020 11:00
Кількість переглядів: 397

Черкаським аграріям розповіли про кредитні програми

Фото без описуАграріям Черкащини представили програми кредитування та підтримки.  Сьогодні, 2 березня, у Черкаській ОДА відбувся семінар “Механізми залучення додаткових коштів для аграріїв”. 

Форвардну програму Аграрного фонду предствили в.о. Голови ПАТ «Аграрний фонд» Іван Баришев та комерційний директор ПАТ «Аграрний фонд» Геннадій Санченко.

Окремо зупинилися на аграрних розписках, роботі з пестицидами та правових аспектах ведення сільскогосподарської діяльності.

– Цьогоріч підприємства агропромислового комплексу залучили у виробництво майже 1,5 млрд грн кредитних ресурсів. Однак отримання кредитних ресурсів складне для малих сільгосппідприємств та фермерських господарств. Тому такі заходи, як сьогоднішній, мають інформувати вас, аграріїв, про нові можливості, – зазначив голова Черкаської ОДА Роман Боднар. Керівник області закликав аграріїв  також надавати зворотній зв’язок та пропозиції щодо програм, аби зробити їх більш ефективними.

 

За словами керівника департаменту агропромислового розвитку Ігоря Колодки, є декілька шляхів для фінансування, вони є більш простою та дешевою альтернативою банківського кредитування.

1) Аграрний фонд – це закупівля зернових за форвардними (попередніми) контрактами, а також продаж зерна, борошна і мінеральних добрив.

Тобто, фермер може прийти до фонду весною, або навіть ще восени, укласти контракт, взяти кошти, а поставка зерна відбудеться наприкінці літа — на початку осені. Застава — зерно майбутнього врожаю.

Це зручна і гнучка система, яка дозволяє надати реальну підтримку малим та середнім агровиробникам.

2) аграрні розписки – це новий рівень ділової довіри та можливостей побудови горизонтальних зв’язків між учасниками аграрного ринку. Це документ, що фіксує безумовне зобов’язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити кошти кредитору.

Зобов’язання забезпечується заставою. Сторонами розписки є боржник і кредитор.

– У нашій області офіційне відкриття пілотного проекту з відпрацювання технології введення в обіг аграрних розписок в області відбулося 15 жовтня 2015 року. Станом на 15 лютого на Черкащині укладено 163 аграрні розписки, з них у 2019 році – 79, на суму 1,5 млрд грн, з них у 2019 році – 560 млн грн, – зазначив Колодка.

Детальніше про програму – у  презентації за посиланнями: ТОВ “АГРО АРЕНА” та АГРАРНОГО ФОНДУ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування