A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Про заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу

Дата: 13.03.2020 15:06
Кількість переглядів: 524

Фото без описуТальнівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській  області  інформує про заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу.

 

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. На початковій стадії коронавірус має такі ж симптоми, що і інші гострі вірусні захворювання. Визначити його можуть тільки спеціальні тести. Найпоширенішими симптомами захворювання є головний біль, сухий кашель, лихоманка та утруднене дихання, можливі і кишкові розлади, кон’юнктивіт.

Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії, в  цьому і є його небезпека.

Дуже важливе значення має вчасне діагностування. У разі погіршення стану здоров’я необхідно відразу ж звернутись до свого сімейного лікаря.

 Основними групами ризику є:

-  особи старше 60-ти років;

-  особи, які мають хронічні захворювання;

- особи, які за 14 днів до прояву хвороби перебували в країнах, де реєструються випадки COVID-19;

- медичні працівники та працівники, які працювали з хворими й контактними на COVID-19;

- особи, які контактували особисто з хворим та перебували у закритому середовищі на відстані до двох метрів та більше 15 хвилин.

 

 

Як можна заразитися, як передається вірус ?

 

Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами.

Вірус не циркулює в повітрі, не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь від неї на відстані не менше 1,5-2 метри.

На поверхнях вірус може виживати на поверхнях близько трьох годин, тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т.д.

Контактний шлях зараження відбувається у випадку, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м'яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальних шляхів хворого чи інфікованого.

Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, тобто під час перебування один від одного на відстані менше одного метра, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм.

 

Як убезпечити себе від зараження ?

 

Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх спиртовмісним антисептиком.

При митті рук з милом тривалість процедури має бути не меншою 20 - 40 секунд, вода має бути теплою, а не холодною чи гарячою. Обов’зково проводьте миття, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету.

При обробці рук спиртовмісним антисептиком (має бути розчин із вмістом спирту 60-80 % або із 12 % вмістом хлоргексидину), рекомендовано наливати його в долоню і обробляти всю поверхню рук, обробка має тривати близько 30 секунд, особливу увагу слід приділяти нігтям, так як там накопичується бруду найбільше. У разі частого використання антисептику застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри. Контролюйте доступ до антисептика малих дітей, він містить спирт і токсичний при прийомі всередину.

Уникайте скупчення людей.

Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і обов’язково зверніться до лікаря.

Забезпечте вологе прибирання приміщень з використанням миючих та дезінфікуючих засобів та провітрювання їх не рідше, ніж кожні три години.

Використовуйте захисну маску обов’язково - якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить), з метою додаткового захисту – якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей.

Використовуйте маску правильно : вона має покривати ніс і рот, щільно прилягати, без відступів по краях, замінюйте маску, щойно вона стала вологою, не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком, замінюйте маску щочотири години, не використовуйте маску повторно.

Будьте здоровими!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування