A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

УВАГА! ШАХРАЇ!

Дата: 20.03.2020 18:55
Кількість переглядів: 1061

Фото без описуНезважаючи на широку профілактично-роз’яснювальну роботу та регулярні попередження з боку поліції, громадяни через свою неуважність та безпечність продовжують ставати жертвами шахраїв.

      Правоохоронці застерігають громадян від нерозважливих кроків, які можуть в подальшому коштувати втрати заощаджень чи цінних речей, за якими полюють зловмисники. Для більшої поінформованості поліція знайомить жителів  з основними видами шахрайств та способами їх уникнення.

 Види шахрайств:

1) Телефонні шахрайства (ваш син в поліції або потрапив у ДТП), або SMS про виграш автомобіля і необхідність сплати комісійних;

2) Інтернет-шахрайства (купівля – продаж товарів через мережу Інтернет);         

3) Шахрайства з банківськими картками (виманювання pin-коду або паролю картки та зняття з неї готівки);

4) Псевдо-електрики, псевдо-соцпрацівники, псевдо-поліцейські; (пропонування соціальних наборів); представляючись працівниками військомату, видурюють нагороди;

5) Під приводом пропозиції купити нібито дорогі речі (золото, антикваріат, картини) видурювання значних сум грошей;

6) Оформлення вигідних депозитів у банку під великі відсотки або оформлення дисконтних карток на знижки для купівлі продуктів харчування;   

7) Псевдо-покупці макулатури, пух-пір’я, ганчір’я, картоплі, а також продавці різних чудодійних ліків та супер-товарів для зцілення і оздоровлення;

8) Обмін грошей на нові купюри;

9) Гадання, ворожіння, зняття порчі.

Шахраї можуть представлятися:

- Працівниками центру соціального обслуговування пенсіонерів;

- Працівниками інших соціальних служб, що займаються допомогою пенсіонерам;

- Ворожками, цілительками, працівниками банку;

-  Працівниками благодійного фонду;

- Представниками «Червоного хреста».

 Пропонують: Зробити безкоштовно ремонт в квартирі; Продати за півціни продукти харчування; Переоформити пенсію; Під видом грошової реформи обміняти гроші на нові; Надати «миттєві відсотки»; Зняти порчу або «пристріт».

Будь-які інші послуги, за які оплата йде за дуже низькими тарифами.

Телефонні шахраї дзвонять на телефон увечері або вночі. Незнайомий голос повідомляє, що близький родич абонента затриманий поліцією або потрапив в якусь біду. Якщо жертва починає нервувати й розпитувати подробиці, шахрай веде далі. Аферист не дає жертві вийти зі стресової ситуації й веде діалог так, що потерпілий погоджується допомогти родичеві і слухняно виконує поради «посередника». Інколи шахраї просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з'ясувати реальну картину. Інколи вони міняють голос і представляються родичами.

        Мета одна — виманити гроші, які жертва, «рятуючи» родича, має переказати на банківський рахунок або віддати готівкою кур’єру.

Аби не стати жертвою шахраїв, поліція радить громадянам дотримуватися наступних правил:

  1. Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів. Ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася поліцейським, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження затриманого або постраждалого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють. Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію. Якщо ж ви все-таки потрапили на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до поліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».
  2.  Інтернет-шахрайства Поширені при купівлі-продажі товарів через Інтернет. Шахрай виставляє на сайт товар, ніби для продажу, і пропонує здійснити передоплату або перерахувати хоча б завдаток. Після того, як жертва перерахувала гроші, аферист зникає. Бувають випадки і навпаки — жертва надсилає товар замовнику, а грошей за нього так і не отримує.
  3. Шахрайство з використанням реквізитів банківських карток. Шахрай видає себе за співробітника банку і під різними приводами намагається дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Як тільки це йому вдається – з картки відразу ж зникають всі кошти.
  4. Псевдо-електрики, псевдо-соцпрацівники, псевдо-поліцейські Аферисти часто представляються то працівниками комунальних служб, то банківськими службовцями, то благодійниками. Шахраї дзвонять у двері, представляються працівниками комунальної служби і під приводом перевірки електролічильника заходять до помешкання. Поки господар шукає документи на лічильник, гість починає нишпорити по кімнатах і підбирає все, що «погано лежить».
  5.  Псевдо-соцпрацівники (пропонування соціальних наборів). Під приводом надання продовольчих наборів за значно заниженими цінами, аферисти просять заплатити суто символічну ціну, а запримітивши де у жертви схованка грошей – викрадають їх.
  6. В іншому випадку — представляючись працівниками військомату, видурюють нагороди.
  7. Особливої уваги заслуговують псевдо-поліцейські. Шахраї представляються правоохоронцями і під приводом перевірки номерних речей (мобільні телефони, велосипеди) заволодівають ними, заявляючи господарям, що ці речі – крадені.
  8. Шахрайство під приводом продажу коштовних чи антикварних речей (золото, антикваріат, картини) шахраї видурюють значні суми грошей, або встановлюють їх місце знаходження та викрадають з помешкання, варто лише їм туди потрапити.
  9.  Оформлення вигідних депозитів у банку під великі відсотки або оформлення дисконтних карток на знижки для купівлі продуктів харчування. Аферисти чатують на своїх жертв поблизу філій банків чи поштових відділень в день видачі пенсії чи допомоги і одразу ж пропонують вигідно вкласти гроші під високі відсотки. Аферист заводить розмову про вклад і одразу напарник шахрая починає розхвалювати пропозицію та сам перший «оформляє» депозит і тут же отримує наперед хороші відсотки з вкладу. Це стимулює жертву і вона втрачає здатність тверезо мислити, погоджуючись та віддаючи гроші, а інколи ще й додатково приносить з дому.
  10.  Псевдо-покупці макулатури, пуху-пір’я, ганчір’я, картоплі та продавці різних супер-товарів і чудодійних ліків; Купівля вищезгаданих речей – лише привід зайти до помешкання чи до господарства. Як правило, таких покупців заходить кілька. Поки одні «торгуються» (відволікають увагу господаря), інші нишпорять у помешканні та крадуть гроші й коштовності. Зрештою, продаж не відбувається, бо одну зі сторін не влаштовує ціна, і непрохані гості полишають господарство. Обкрадена жертва помічає свої втрати лише згодом, коли перевіряє свої схованки. Шахраї – торгівці чудодійними ліками та супер-товарами для оздоровлення, користуючись необізнаністю «клієнта» у суті товару, задорого продають йому дешевий мотлох.
  11. Обмін грошей на нові купюри. Користуючись частою зміною посадовців у державі, шахраї представляються банківськими службовцями та розповідають довірливим жертвам, нібито оголошено грошову реформу, і необхідно замінити старі купюри на нові. Замість справжніх грошей аферисти підсовують «куклу» з листочків паперу або сувенірні банкноти.
  12. Окремий пункт — гадання, ворожіння, зняття порчі. Цим промишляють шахраї не слов’янської зовнішності жіночої статі. Жертвами їх стають в основному люди літнього віку та молоді жінки й дівчата. Аферисти заходять на подвір’я чи до помешкання до пенсіонерів та представляються знахарками, екстрасенсами чи цілительками. Нерідко під час спілкування зловмисники лякають потерпілих, що на них лежить «прокляття», яке у змозі зняти тільки вони. Обіцяючи допомогти, шахраї проводять «ритуали» з курячими яйцями та іншими речами, змушують стареньких молитися в окремих кімнатах будинку, носити з городу землю та віддавати усі заощадження і коштовні речі. Люди слухняно виконують всі вказівки шахраїв, і лише згодом розуміють, що їх ошукали. На ворожінні більше потерпають молоді жінки та дівчата. Підпадаючи під навіювання, жертви виносять з дому всі гроші та коштовності і віддають шахраям. В цій ситуації найкраща порада – якомога швидше відчепитися від непроханих благодійників і звести до мінімуму вербальний та зоровий контакт з ними. У крайньому разі покликати на допомогу когось стороннього.  

                                       Поліція застерігає:

Будьте обачними та не дайте себе обдурити!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування