A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Пряма мова. Лариса Кошова про ефективні методи тестування на COVID-19

Дата: 27.03.2020 08:29
Кількість переглядів: 350

Пряма мова. Лариса Кошова про ефективні методи тестування на COVID-19

Фото без опису– Останнім часом помічаю все більшу зацікавленість щодо питання необхідності проведення експрес-тестів та їхньої ефективності. Давайте розберемося, чи всім необхідно їх робити, та наскільки ефективними вони є.

Зараз існує лише два методи визначення наявності коронавірусної інфекції – швидкі чи експрес-тести та ПЛР-дослідження. Якщо на швидкий тест лікар витрачає 10-15 хвилин, то ПЛР-дослідження проводиться 6-8 годин. При цьому ліків чи вакцини від COVID-19 поки не розроблено.

Чи потрібно всім бігти за швидким тестом?

Однозначно, ні. Пам’ятаймо: ваша необґрунтована паніка може коштувати чийогось життя.

Перед здійсненням експрес-тестування лікар має виключити наявність інших хвороб, наприклад, грипу чи пневмонії. Два віруси рідко вживаються поряд.

Швидкий тест потрібно робити, коли:
– ви повернулися з регіону підвищеного ризику й маєте симптоми захворювання;
– ви мали контакти з інфікованими людьми;
– ви маєте симптоми вірусної пневмонії, причина якої незрозуміла, чи маєте очевидні симптоми коронавірусу: кашель, висока температура та ускладнене дихання.

Як працюють швидкі тести?

Експрес-тести виявляють лише непрямі ознаки вірусу, оскільки працюють з антитілами, які виробляє організм у відповідь на коронавірус. Тут, дійсно, може існувати похибка. Вона пов’язана з тим, що тест зробили зарано й організм не встиг виробити антитіла. Краще це робити на 5 день захворювання.

Швидкий тест показав негативний результат. Що далі?

Навіть якщо швидкий тест показує негативний результат, біоматеріал пацієнта направляється до вірусологічної лабораторії для ретельного дослідження. Вже в лабораторії здійснюється ПЛР-дослідження, що дозволяє встановити присутність вірусу в організмі людини. Якщо результат ПЛР-тесту позитивний, то не може бути жодних сумнівів – пацієнт інфікований коронавірусом.

І наостанок, вчора Черкащина отримали 5 тисяч експрес-тестів, які будуть розподілені між лікувальними закладами області. На міста Умань і Черкаси буде направлено по 100 тестів, на інші міста і райони – по 50, в подальшому розподілятимемо за потребою. Крім цього, зразки коронавірусної інфекції у нас тестуватимуть методом полімеразно-ланцюгової реакції. Зазначене дослідження проводитимуть в обласному лабораторному центрі МОЗ України, максимальна кількість досліджень 300-400 на добу. Перевірятимуть на коронавірус першочергово тих, хто приїхав із-за кордону, хворих на пневмонію, контактних осіб та з ознаками вірусної інфекції.

Друзі, не піддаваймося паніці й пам’ятаймо, що самоізоляція, миття рук та позитивне мислення – кращі «ліки» від COVID-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування