A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Про особливості виплати допомоги по безробіттю під час карантину

Дата: 23.04.2020 16:22
Кількість переглядів: 449

Фото без опису- Відповідно до пункту 1 частини 5 статті 31 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” особам, звільненим з роботи за власним бажанням без поважних причин або за угодою сторін, тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на 90 календарних днів. При цьому, при звільненні з роботи за власним бажанням без поважних причин виплата скорочується з першого дня призначення, а при звільненні за угодою сторін – скорочення застосовується в кінці виплати (при стандартній тривалості виплати в 360 календарних днів – з 271-го дня).

- Законом України від 13.04.2020 № 553-IX “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”” (набрав чинності 18.04.2020) внесено зміни, у тому числі, до вищевказаного Закону, а саме – установлено, що на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, для осіб, які втратили роботу в період карантину, не застосовуються вимоги щодо скорочення тривалості виплати допомоги по безробіттю, визначені пунктом 1 частини п'ятої статті 31 цього Закону, при цьому загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю для таких осіб не може перевищувати 270 календарних днів.

- Враховуючи, що карантин розпочався 12.03.2020, дія цих правових норм поширюється на осіб, звільнених з роботи за власним бажанням без поважних причин, або за угодою сторін починаючи з 12.03.2020. Відповідно, ці громадяни мали можливість зареєструватись у державній службі зайнятості з 13.03.2020.

- Таким чином, особам, звільненим з роботи за власним бажанням без поважних причин, виплата допомоги по безробіттю буде здійснюватись з першого дня її призначення й триватиме не більше 270 календарних днів (аналогічно й особам, звільненим за угодою сторін).

Звертаємо увагу !!! Вказана норма законодавства поширюється виключно на осіб, які втратили роботу в період карантину. Якщо звільнення відбулось 11.03.2020 і раніше, то скорочення тривалості виплати допомоги по безробіттю здійснюється за раніше діючими нормами.

Тальнівська районна філія Черкаського

обласного центру зайнятості

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування