A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

COVID-19: форс-мажор та орендні зобов’язання

Дата: 05.05.2020 16:31
Кількість переглядів: 406

Фото без описуЗ 12 березня на всій території України оголошено карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу (COVID-19).

У цей період вагомого удару зазнає середній і малий бізнес не продуктового напрямку, заклади розважальної, побутової  та сфери послуг, логістика і туризм. На виконання нормативно-правових актів Кабміну, припинили свою роботу бари, салони краси, скасовано або перенесено концерти та вистави,  закрито точки роздрібної торгівлі, крім тих, які торгують продуктами харчування та медичними препаратами. Для закладів громадського харчування залишається можливість працювати «на винос», та очікуваний обсяг  продажу від доставки не дозволять отримати той прибуток, який отримувався зазвичай.

 Перш за все у місцевих  підприємців, малого та середнього бізнесу гостро постає питання щодо можливості здійснення розрахунків за оренду приміщень, цікавить сплата орендних платежів на період припинення господарської діяльності та особливостей використання форс-мажору як обставин, які звільняють від сплати таких платежів.

 Тому вони  звертаються до влади  із проханням і скаргою посприяти  у вирішенні питання.

Загалом на оплату оренди, зазвичай, іде приблизно 10 — 20 % виручки. Тобто наразі, всі без винятку заклади побутової та розважальної сфери, мають нульову виручку, таким чином, платити оренду нічим.

17 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким офіційно визнала карантин форс-мажором.

Суб’єкти господарювання можуть використати ці положення на свою користь при взаєморозрахунках! Оскільки питання оренди нині є найболючішим та актуальним: «Де ж взяти кошти на такі платежі, якщо господарська діяльність не здійснюється в повній мірі або взагалі немає змоги її здійснювати?»

                    Шановні  підприємці, орендарі і орендодавці!

 

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до частин четвертої, шостої ст. 762 ЦКУ орендар має право вимагати в орендодавця зменшення плати, якщо через обставини, за які він не  відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Крім того, орендар звільняється від плати за весь час, протягом  якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає. Отже, у ситуації, коли підприємець не може

використовувати приміщення у зв’язку з обов’язковим зупиненням діяльності через введення карантину, він може звільнятися від сплати орендної плати за весь час невикористання приміщення  за згодою сторін.

Як свідчить практика перших тижнів карантину, сторони самостійно намагаються домовитись щодо умов сплати орендних платежів.

Сценарії цих домовленостей різні: відстрочення платежів, зменшення розміру, розстрочення тощо.

У Комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики планують розробити законопроект щодо зменшення орендної плати для підприємців, звівши її лише до витрат на утримання приміщень (комунальні послуги). Прийняття такого закону забезпечить підтримання економічної діяльності підприємців надалі.

Тому в будь-якому випадку на даний час перший крок для вирішення проблеми  — це  діалог між сторонами оренди, оскільки ситуація торкнулась всіх.

Карантин — не на вічно, а гарні  ділові стосунки зіпсувати дуже легко! 

Тож будьмо взаємно ввічливими і проявляймо розуміння один до одного в цей складний для  всіх час!   

 

                                                                 Тальнівська районна державна адміністрація

 

          

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування