A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Із засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Дата: 25.06.2020 09:26
Кількість переглядів: 653

Фото без описуПРОТОКОЛ   № 18

ЗАСІДАННЯ РАЙОННОЇ  КОМІСІЇ

З ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО-ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ  ТА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

від  “23”  червня  2020 року

Головував: Голова комісії Цимбал О.Є.

Присутні :  члени комісії (за окремим списком).

Запрошені: (за окремим списком).

І. Про заходи щодо недопущення поширення захворювань, спричинених коронавірусом COVID-19

Слухали Цимбала О.Є. (голову райдержадміністрації, голову комісії), який поінформував, що до районної державної адміністрації надійшло ряд листів.

А саме:

  1. Про заходи щодо недопущення поширення захворювань, спричинених коронавірусом  COVID-19.

(Протокол № 30 від 18.06.2020 засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС Черкаської ОДА)

  1.  Про розгляд листа голови Тальнівської районної ради про колективне звернення депутатів Кривоколінської сільської ради від 15.06.2020 № 243/01 щодо проведення в 2020 році капітального ремонту аварійного моста в с. Криві Коліна.
  2. Про розгляд звернення сектору культури, молоді і спорту Тальнівської РДА  щодо проведення масових заходів в умовах карантину (Лист від 22.06.2020 № 112).
  3. Про розгляд звернення директора – головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Тальнівська центральна районна лікарня» щодо пошкодження офісної апаратури в результаті влучення блискавки під час грози 18 червня 2020 року.
  4. Про розгляд листа начальника відділу містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля Тальнівської районної державної адміністрації щодо вжиття заходів для попередження виникнення загорянь на полігонах ТПВ у пожежонебезпечний період на території району.
  5. Про розгляд листа начальника Тальнівського  відділення поліції  Звенигородського відділу поліції ГУНП  у Черкаській області Гірника В.В.

ІІ. Про заходи з недопущення виникнення пожеж в лісових масивах, торфовищах та сільгоспугіддях району в пожежонебезпечний період 2020 року

 Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2020 № 500 (далі-Постанова) через зростання кількості хворих Кабінет Міністрів України подовжив дію карантинних обмежень до 31 липня 2020 року.

На період дії карантину робота розпочинається:

- в органах виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування о 8 годині;

- в центрах надання адміністративних послуг, органах соціального захисту населення, територіальних органах Пенсійного фонду України  о 10 годині.

Посилення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється                      на території регіону на підставі рішення регіональної комісії ТЕБ та НС,                       яке приймається з урахуванням оцінки епідемічної ситуації та наявності                         у регіоні ознак для посилення протиепідемічних заходів. У регіонах, в яких здійснюється посилення протиепідемічних заходів, може встановлюватись особливості діяльності та обмеження щодо:

  проведення спортивних заходів, культурних, релігійних та інших масових заходів;

  діяльності закладів, що надають послуги з розміщення;

здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень                       у міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжобласному сполученні;

перевезення пасажирів метрополітеном;

відвідування закладів дошкільної освіти;

роботи закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів, закладів культури;

діяльності закладів харчування;

проведення масових заходів.

 

Також рекомендовано органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності забезпечити на період                               дії карантину з метою обмеження скупчення громадян в транспорті                                         та на шляхах прямування на роботу/з роботи застосування там, де це можливо, гнучкого режиму робочого часу. Він, зокрема, передбачає різний час початку                    і закінчення роботи для різних категорій працівників, дистанційну (надомну) роботу. Вже не йдеться про позмінну роботу працівників та/або за можливості віддалену роботу в режимі реального часу через Інтернет.

Також у постанові Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 №392                     зі змінами з’являться ще три нові пункти 12-1 – 12-3. Нові норми починають діяти з 22 червня. За ними:

– рекомендовано суб’єктам господарювання на період дії карантину внести (у разі необхідності) зміни до режимів їх роботи з метою встановлення початку роботи о 9, 10 чи більш пізній годині. Зокрема, встановити початок роботи                        о 10 або більш пізній годині суб’єктам господарювання, які провадять свою діяльність у таких видах економічної діяльності:

оптова та роздрібна торгівля; 

ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів;

поштова та кур’єрська діяльність;

тимчасове розміщування та організація харчування;

страхова діяльність;

освіта;

надання соціальної допомоги;

мистецтво, спорт, розваги та відпочинок.

Рекомендовано органам місцевого самоврядування розробити (скоригувати) маршрути руху громадського транспорту з урахуванням змінених графіків роботи підприємств, установ, організацій для забезпечення можливості переміщення працівників на роботу/з роботи.

Враховуючи рішення   регіональної комісії з питань ТЕБ та НС Черкаської ОДА (Протокол № 30 від 18.06.2020),

 Комісія вирішила:

1. Продовжити карантин на території Тальнівського району до 31 липня 2020 року.

2. Міському та сільським головам, структурним підрозділам райдержадміністрації, територіальним підрозділам міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, керівникам підприємств, установ та організацій у своїй діяльності керуватися положеннями, передбаченими постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 №392 зі змінами,  постановами Головного державного санітарного лікаря України та рішеннями регіональної і районної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки                  на надзвичайних ситуацій.

3. Керівникам підрозділів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади,  підприємств, установ та організацій району на період дії карантину внести (у разі необхідності) зміни до режимів роботи з метою встановлення початку роботи о 9, 10 чи більш пізній годині, враховуючи потреби та побажання відвідувачів.

4. Тальнівському управлінню соціального захисту населення райдержадміністрації  узгодити питання щодо проведення тестування працюючих Центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю Тальнівської районної ради "Ми з майбутнім" на коронавірус методом ПЛР та проведення комісійної перевірки закладу спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області про дотримання протиепідемічних вимог з метою надання дозволу на відновлення його роботи.

5.  За висновком комісійного обстеження мосту в с. Криві Коліна встановлено, що його конструкція перебуває в задовільному стані, покриття мосту частково пошкоджено і замулено брудом. Запропоновано провести очищувальні роботи від нанесеного бруду на проїжджій частині мосту та біля бордюр, виконати ямковий ремонт проїжджої частини мосту та усунути ямковість на підходах до мосту під час проведення ремонту дороги О 2411404 Тальне – Пальчик влітку 2020 року.

5.1. Відділу містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля Тальнівської районної державної адміністрації підготувати листа на Службу автомобільних доріг в Черкаській області про встановлення знаків щодо руху великогабаритних вантажних транспортних засобів.

6. Міському та сільським головам під час планування та проведення масових заходів керуватися положеннями, передбаченими постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 №392 зі змінами,  постановою Головного державного санітарного лікаря України від 06.06.2020 № 35 "Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" та іншими нормативними актами з даного питання. Відповідальність та контроль за дотриманням санітарних та протиепідемічних вимог покласти на керівника та відповідального за проведення заходу.

        7. Директору – головному лікарю Комунального некомерційного підприємства «Тальнівська центральна районна лікарня» надати Комісії технічні заключення спеціалістів щодо масштабів пошкодження офісної апаратури в результаті влучення блискавки під час грози 18 червня 2020 року для подальшого прийняття рішення  про виділення коштів.

  8. Створити комісію для обстеження полігонів ТПВ району з метою вжиття заходів щодо попередження виникнення загорянь  у пожежонебезпечний період у складі:

Голова комісії:

Захарчук Віталій Володимировичначальник відділу містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля Тальнівської районної державної адміністрації;

члени комісії:

представник Тальнівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області;

завідувач сектору з питань цивільного захисту, оборонної і мобілізаційної роботи Тальнівської районної державної адміністрації;

представник постійної комісії Тальнівської районної ради з питань агропромислового розвитку та природних ресурсів (за згодою);

сільські голови.

      8.1. Виділити з матеріально-технічного резерву Тальнівської райдержадміністрації 60 літрів бензину А92 на службовий автомобіль Тальнівської райдержадміністрації для проведення комісійного обстеження вимог законодавства про охорону земель, надр, зокрема щодо здійснення заходів із запобігання забрудненню земель хімічними і радіоактивними речовинами, відходами, стічними водами з метою попередження виникнення загорянь на полігонах ТПВ у пожежонебезпечний період та інших  надзвичайних ситуацій на підконтрольних територіях сільських рад району.

     9. Тальнівському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, Тальнівському  відділенню поліції  Звенигородського відділу поліції ГУНП  у Черкаській області, міському голові спільно з відділом містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля Тальнівської районної державної адміністрації з метою контролю за дотриманням карантинних обмежень провести спільні профілактичні відпрацювання ринків, торгівельних закладів, об’єктів надання сфери послуг, розважальних закладів, підприємств-перевізників та інших суб’єктів господарювання.

(Комісія утворена рішенням районної комісії з питань ТЕБ та НС від 30.04.2020. Протокол № 11).

10.  Рекомендувати міському  голові:

- забезпечити організацію заходів із створення безпечних умов у пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання з дотриманням рекомендацій щодо протиепідемічних заходів, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 № 24 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробовування в період карантину в зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», моніторинг їх дотримання та невідкладне реагування у випадку виявлення порушень;

- за потребою забезпечити підвезення учнів до пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання;

11. Відділу освіти Тальнівської райдержадміністрації забезпечити координацію роботи щодо організації  підвезення учнів до пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання відповідно до рекомендацій листа Міністерства освіти і науки України від 17.06.2020 № 1/9-331.

12.  Тальнівському  відділення поліції  Звенигородського відділу поліції ГУНП  у Черкаській області сприяти забезпеченню охорони громадського порядку під час підвезення учнів до пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

13. Контроль за виконанням протокольного рішення залишаю за собою та покладаю на начальника Тальнівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Галицьку Н.В., начальника Тальнівського  відділення поліції  Звенигородського відділу поліції ГУНП  у Черкаській області Гірника В.В. та завідувача сектору з питань цивільного захисту, оборонної і мобілізаційної роботи райдержадміністрації Копернака С.О.

 

II. Про заходи з недопущення виникнення пожеж в лісових масивах, торфовищах та сільгоспугіддях району в пожежонебезпечний період 2020 року (Слизький О.І.)

 

На даний час на території району та області продовжує дощити. Але розподіл опадів на залишається нерівномірним. За прогнозами обласного центру з гідрометеорології очікується подальший вплив циклонів, який буде супроводжуватись грозовими дощами на підвищеному температурному фоні, з високим класом пожежної небезпеки в природних екосистемах, що створює передумови виникнення пожеж, особливо в лісових масивах, торфовищах. Ситуація ускладнюється тим, що навесні населенням, підприємствами та організаціями проводиться прибирання прилеглих територій з випалюванням сухої трав’яної рослинності, сміття, сухих дерев і кущів та залишків сільськогосподарських рослин. Так, з початку року на території області у природних екосистемах області виникло 292 пожежі на загальній площ^442,5 га. В лісових масивах зафіксовано 49 низових пожеж на площі 11,10 га.

Як показала спільна перевірка виконання заходів по посиленню протипожежного захисту лісових масивів Тальнівського району з’ясовано, що Потаським лісництвом не вирішено питання забезпечення пожежними рукавами, не в повному обсязі лісництво забезпечено первинними засобами пожежогасіння та пожежним інвентарем. Дуже гостро стоїть питання цілодобового чергування пожежної команди, яке організовано лише в робочі дні. Крім цього, лісокористувачами незадовільно проводиться робота щодо створення належної інфраструктури захисту лісів від пожеж, зокрема: будівництво протипожежних водойм, влаштування пірсів для забору води, комплектація технікою та засобами пожежогасіння. В місцях масового відпочинку людей у пожежонебезпечних ділянках лісових масивів не організовано патрулювання працівників лісництва. Також у вищевказаних місцях не скрізь встановлені знаки пожежної безпеки та заборони в’їзду на територію лісу. Мінералізовані смуги вчасно не поновлюються, що в разі виникнення пожежі може призвести до швидкого розповсюдження вогню на значну площу лісового масиву. Негативно на збереження екосистеми від вогню впливає недостатнє використання місцевими органами виконавчої адміністративного впливу до власників, що утримують влади, заходів адміністративного впливу до власників, що утримують свої земельні ділянки та здійснюють несанкціоноване випалювання сухої рослинності на власних господарствах та земельних ділянках у пожежонебезпечний період.     Потаським лісництвом на низькому рівні організовано роботу по роз’ясненню населенню заходів щодо недопущення лісових пожеж через засоби масової інформації та розповсюдження листівок і буклетів.

  1. Міському та сільським головам:

- забезпечити виконання заходів, передбачених «Комплексним планом дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, установ, організацій та об’єктів  щодо протипожежного захисту лісів, торфовищ і сільгоспугідь у весняно-літній період 2020 року в районі»;

- створити резерв паливно-мастильних матеріалів для забезпечення гасіння пожеж;

                                                                                       Термін - до 01.07.2020  -  вирішити питання щодо виділення з резервних фондів місцевих бюджетів коштів Тальнівському районному сектору Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області для організації заходів з попередження та гасіння пожеж у природних екосистемах району.

Термін - до 15.07.2020           

 

 

  • встановити цілодобовий моніторинг природних екосистем для своєчасного виявлення пожеж, забезпечення гасіння загорань на ранніх стадіях їх виникнення та оповіщення підрозділів ДСНС України для надання, за необхідності, допомоги;
  •  вжити заходів щодо ліквідації стихійних звалищ сміття, побутових і виробничих відходів у лісах, лісозахисних смугах;

                                          Термін - протягом пожеженебезпечного періоду;

  • привести у відповідність під’їзди для забору води пожежними автомобілями з природних вододжерел на торфовищах, сільгоспугіддях та поблизу лісових масивів;

                                                                                  Термін - до 1 липня 2020

  • зобов’язати власників земельних ділянок утримувати в безпечному протипожежному стані території та вживати вичерпних заходів щодо запобігання виникненню пожеж та своєчасного їх гасіння на початковому етапі;
  • постійно проводити роз’яснювальну роботу  серед населення щодо заборони випалювання сухої природної рослинності, побутових відходів та дотримання правил пожежної безпеки

                                          Термін - протягом пожеженебезпечного періоду;

  • активізувати проведення серед населення роз’яснювальної роботи щодо недопущення пожеж під час перебування у лісових масивах, лісосмугах, заплавах річок, на торфовищах, сільгоспугіддях, присадибних ділянках.

2. Потаському лісництву ДП «Уманське лісове господарство» вжити невідкладних заходів по усуненню недоліків виявлених в ході перевірок та вказаних в приписах інспекції державного пожежного нагляду.

3. Контроль за виконанням протокольного рішення залишаю за собою та покладаю на начальника Тальнівського районного сектору Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області Слизького О.І., начальника Тальнівського  відділення поліції  Звенигородського відділу поліції ГУНП  у Черкаській області Гірника В.В. та завідувача сектору з питань цивільного захисту, оборонної і мобілізаційної роботи райдержадміністрації Копернака С.О.

 

 

  Голова комісії                                                                      Олександр ЦИМБАЛ       

 

  Секретар комісії                                                                              Сергій КОПЕРНАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування