A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Юридична довідка

Дата: 04.09.2020 14:12
Кількість переглядів: 630

Відповідно до єдиної загальноукраїнської технології обслуговування незайнятого населення при зверненні громадянина до служби зайнятості з питань працевлаштування перевіряються дані про його попередній облік як безробітного. Це робиться для виявлення випадків, коли шукачі роботи при зверненні до центру зайнятості вже працюють, проте приховують цей факт. У результаті чого ці громадяни одночасно мають дохід, і допомогу по безробіттю.

Під час перевірок встановлюється, що такі громадяни, отримавши статус безробітного, одночасно працювали, у тому числі за цивільно-правовими договорами чи займались підприємницькою діяльністю, або ж подали до служби зайнятості недостовірні дані стосовно останнього виду зайнятості.

Основними засобами, які використовуються для отримання допомоги обманним шляхом, є:

  • приховування безробітними факту зайнятості як при реєстрації в службі зайнятості, так і в період отримання допомоги;
  • надання підроблених документів (трудової книжки, документів, які виправдовують неявку у встановлений термін до центру зайнятості – лікарняні листи, довідки з лікувальних закладів, тощо);
  • приховування факту призначення пенсії, або ж навчання на денних відділеннях у різних навчальних закладах.

В основі роботи фахівців служби зайнятості, перш за все, – ретельний контроль за документами, що подають громадяни для реєстрації.

Для попередження фактів незаконного отримання коштів здійснюється інформування громадян, підприємств, установ і організацій про основні положення законодавства щодо зайнятості та соціального страхування на випадок безробіття, про відповідальність за скоєння шахрайства, ведення трудових книжок та оформлення інших документів.

На законодавчому рівні є покарання стосовно дій тих осіб, що незаконно отримують допомогу.

Винним підприємствам, або громадянам пропонується добровільно повернути переплачені кошти. У разі невиконання пропозицій матеріали передаються в органи прокуратури, поліції та до суду. Якщо встановлюється, що в діях безробітного громадянина, або посадової особи підприємства є склад злочину, передбачений Кримінальним кодексом України, вирішується питання про кримінальну відповідальність.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування