A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

АКЦІЯ ПЕРШОЦВІТИ! Що ми можемо зробити?

Дата: 11.03.2019 16:14
Кількість переглядів: 417

АКЦІЯ ПЕРШОЦВІТИ. БЕЗ КВІТІВ НЕ БУДЕ ВЕСНИ!!!

Так часто називають весняні види квіткових рослин, в основному геофітів, але не тільки. До них відносяться першоцвіти такі яФото без описук: підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис вузьколистий, шахові дошки рідкісні, кримський ендемік, такий як цикламен Кузнєцова, який зростають тільки в одному масиві Криму. Більшість з цих видів підлягає правовій охороні в Україні, а деякі з них внесені також до міжнародних конвенцій. Отже: підсніжник, простріл квітка, цикламен Кузнєцова, шафран - це види, занесені до Червоної книги України. І варто зазначити, що в Україні ця книга має вищий статус, ніж у Польщі. Всі види ,які занесені до неї, захищені "Законом про Червону книгу України». Крім того, проліски і цикламени Кузнєцова включені в Додаток II СІТЕС і до списку видів Бернської конвенції. Ці види є вразливими для багатьох ризиків. В результаті перетворення довкілля шляхом осушення, вирубки лісів ці види зменшують свій ареал. Але найбільша загроза в Україні - зривання і торгівля ними. Щоб довше зберегти рослини свіжими, їх зривають разом з коренем - це призводить до повного руйнування популяції. Навіть, коли цибулини в землі, це порушує життєвий цикл, оскільки він залишає тільки один тип відтворення - вегетативний. Збір квітів - це явище відоме давно і не тільки в Україні, але в цій країні досягло настільки великих масштабів, що, за оцінками фахівців, призведе до скорочення чисельності популяції першоцвітів до 30%.

Квіткова мафія

Бізнес квітів досяг в Україні жахливих розмірів. В середині минулого десятиліття, за оцінками натуралістів продавалося щороку в сезон (лютий - квітень), навіть 25 мільйонів квітів, з яких 1/5 свого шляху їдуть до Києва. Інтерес був настільки прибутковим, що це сформувало своєрідну мафіозну структуру. Все починається десь в Карпатах і в горах Криму. Громадяни прибувають ранньою весною чи пізньою зимою, як тільки з'являються перші квіти, приходять на галявини, щоб збирати їх. В Криму робили це іноді цілі родини татар. Збирали квіти, зв'язували в пучки приблизно по 30 штук. Такі букети в «збирача» по 3 гривні. З цієї ціни він сплачує брокеру - ще одна ланка в ланцюзі мафії. Пакували їх у великі коробки, і везли до Києва та інших великих міст України. В сезон поїздами везли з Криму і Карпат великими коробками. Постачальники є професіоналами, тому гра йде на чималі гроші - на транспортуванні ви можете заробити неодноразово до 40 тис. Також має значення, тому що, є можливість «поглинання» товарів поліцією в Києві. Не довозять квітів до самого міста, а вивантажують вантаж на станціях, де передають його.

В постачальника букет вже коштує 5 гривень, але брокер також хоче заробити. Таким чином, він продає на прибуток (за 7 гривень від букета) до останньої клітинки з мафією ланцюга - прямих маркетологів, які стоять десь на київських ринках, станціях метро, підземних переходах. Вони також повинні заробити, так що, нарешті, букет переходить до покупця за 10 гривень. Це невелика ціна за посмішку і подяку тим, хто хоче, щоб догодити. Найпопулярніші квіти під час свят закоханих - 14 лютого і Міжнародного жіночого дня - 8 березня, який в Україні є вихідним днем від роботи. Тому в це свято продається навіть в 20 разів більше квітів, ніж в інші дні.

Окреме явище є експорт квітів за межами України. В західному районі квіти їдуть в сусідні країни - Словаччину, Угорщину і Польщу - хоча це явище слабшає через все більш суворі перевірки на кордоні ЄС. Зовсім по іншому виглядала ця справа в Криму. Майже 80% кримських квітів їхало в Росію, в основному в Москву і Санкт-Петербург. Дорога контрабанди пролягала через Київ і Харків. Щорічно експорт становив близько 5-7 мільйонів квітів. Наразі стан цього бізнесу в Криму невідомий, хоча ймовірно масштаби набагато зменшились.

Феномен квіткової торгівлі в Україні викликає законні побоювання і в сусідніх країнах, особливо в східній частині Польщі. Існує ризик того, що цей незаконний, але прибутковий дохід перекочує до них. Перший такий випадок стався в травні 2010 року в ході інвентаризації притулків Natura 2000 ?urawce в Замості (в декількох кілометрах від кордону з Україною). Вчені з Натуралістичного клубу і UMTS побачили шокуючу картину. Були вириті майже всі з більш, ніж 100 зростаючих там зразків орхідей фіолетових. Таким чином, він знищив одну з найбагатших рідкісних і охоронюваних видів, які увійшли в польську Червону книгу рослин. Винних не знайдено.

Операція «Першоцвіти» або на захист цикламен і пролісків.

Фото без описуУкраїнські захисники природи, практично зневірились, проте, не варто складати руки. Тим більше, що закон на їхньому боці. В принципі, всі види, які незаконно продаються, охоплені захистом навіть кількох законів, як вітчизняних, так і міжнародних. В Україні діють: Червона книга, Закон про захист рослин, охорону навколишнього середовища. Серед міжнародних конвенцій необхідно згадати про Бернську конвенцію і СІТЕС.

Адміністративний кодекс України вимагає підготовку протоколів кожного випадку незаконної торгівлі квітами і передбачає покарання за такий злочин. На жаль, вони є символічними - від 17 до 680 гривень. На практиці суд, на жаль, як правило, обмежується попередженням винного. У 2004 році була запущена операція « Першоцвіти » в рамках багатьох заходів. Це в першу чергу активна боротьба з продавцями квітів у всіх відомих місцях в Києві. Поряд з екологічними інспекторами і поліцією провели акції знищення незаконно проданих квітів і підготовлені протоколи будь-якої такої процесуальної дії. Плідна співпраця з поліцією говорить багато про що. А якщо в 2004 році продано в Києві близько 5 мільйонів квітів і їх можна придбати в будь-якому місці з легкістю, на ринках, станціях метро, або навіть на тротуарах, а потім через 5 років, число це зменшилося в 12,5 рази (менше 400 тис. квітів). І якщо в 2004 році на 8 березня на центральних станцій метро квіти продають до 40 торговців, в 2009 році їх можна зустріти час від часу. На жаль, в даний час ситуація поступово погіршується.

Що ми можемо зробити?

Це також не секрет, що всі угоди можуть існувати тільки тому, що є попит на квіти. Щоб боротися з цим, необхідно прийняти ряд заходів.

 Перш за все:

- жінки не повинні дозволяти чоловікам купувати їм букети з першоцвітів або інших диких квітів;

- активізувати боротьбу з торгівлею квітами на маршрутах руху та місцях збору;

- у всіх містах України, в ході операції «Першоцвіти», вести інтенсивну еколого-освітню кампанію за збереження рідкісних рослин, пропонувати альтернативні видами ранніх квітів, наприклад, вирощених у теплицях (гіацинт та інші).

Лише за умови комплексних заходів, які здійснюються одночасно, можливе збереження першоцвітів для майбутніх поколінь!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування