A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

ПОГОДЖЕНО будівництво повітряної лінії

Дата: 18.07.2018 16:34
Кількість переглядів: 593

Громадські слухання жителів села Майданецьке

18 липня перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Гречка виступив на громадських слуханнях у селі Майданецьке з приводу остаточного погодження варіанту проходження траси повітряної лінії ПЛ 330кВ  «Побузька-Тальне» та ПЛ 330кВ «Тальне-Поляна» по території Черкаської області.

Нагадаємо, раніше Тальнівською райдержадміністрацією проводилися роботи з представниками робочої групи, які займаються проектом будівництва підстанції на 330 кВ «Побузька-Тальне» та транзитної повітряної лінії на 330 кВ «Тальне-Поляна» для визначення й погодження земельних ділянок у Тальнівському районі під опори ліній електропередач для будівництва та введення в експлуатацію нових ліній, які сприятимуть привабливості Черкаської області, в тому числі Тальнівського району, для інвесторів. Архітектурно-містобудівною радою при управлінні містобудування та архітектури Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації погоджено проект детального плану території за межами населених пунктів в Звенигородському та Тальнівському районах для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування ПЛ 330кВ  «Побузька-Тальне» та ПЛ 330кВ «Тальне-Поляна».

Варто зазначити, що вищевказане будівництво знаходиться на контролі у прем’єр – міністра Гройсмана.

Черкащина належить до числа тих областей, які вважають енергодефіцитними. Тож збільшення енергетичної потужності регіону — стратегічне завдання. Як роз’яснюють фахівці, вже й нині подальше приєднання енергоємних споживачів до електричних мереж регіону або збільшення їхньої потужності практично неможливе без впровадження засобів автоматичного обмеження навантаження в аварійних ситуаціях. Особливо це стосується населених пунктів Уманської зони. Така ситуація значно звужує інвестиційні перспективи, адже нові виробництва потребують і нових енергетичних потужностей. До Уманського регіону, куди входять Тальнівський, Уманський, Звенигородський, Христинівський, Монастирищенський, Маньківський та Жашківський райони, електроенергію нині традиційно постачають двома лініями (по 150 кіловольт) від Побузької підстанції Кіровоградської області та трьох ліній по 110 кВ з Миронівського напрямку. Але це зовсім не той обсяг електропостачання, який можна вважати перспективним. Ще одна проблема полягає в тому, що область одержує переважно транзитну електроенергію та залежна від стабільної роботи постачальників. Тож якщо, наприклад, буде здійснюватися плановий ремонт однієї зі складових цього транзиту й аварійно вимкнеться інша, то Черкаси та сусідні з обласним центром райони можуть залишитися без світла. Для уникнення такої ситуації ДП НЕК «Укренерго» в «Перспективному плані розвитку енергетики України» передбачило будівництво підстанції на 330 кВ «Тальнівська» та транзитної повітряної лінії на 330 кВ «Побузьке-Тальне». За підтримки Черкаської облдержадміністрації свого часу було надано кошти на проектні роботи з відведення земельної ділянки в селі Майданецьке Тальнівського району для будівництва згаданої підстанції. Про необхідність її будівництва йшлося ще кілька років тому.

  • Реалізація згаданого проекту дасть змогу області одержувати достатню кількість електроенергії і принаймні впродовж наступних 100 років забезпечить надійність у передачі електроенергії та відкриє можливості для залучення інвесторів у різні галузі економіки, де потрібний значний обсяг електроенергії. Це, приміром, розвиток тваринницьких та птахівничих комплексів, тепличних господарств та інших підприємств. Потреби в електроенергії постійно зростають. Те, що задовольняло нас ще півстоліття тому, аж ніяк не відповідає вимогам сьогодення, а тим більше — завтрашнього дня – зазначив Володимир Гречка.

В ході активного обговорення зазначеного питання сільські жителі виступили за будівництво та проголосували одноголосно.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування