A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Шляхи вирішення проблем із забезпеченням харчування школярів

Дата: 13.05.2019 13:57
Кількість переглядів: 476

Фото без описуОзвучувати і визнавати проблему – це вже зробити перший крок до її вирішення.

Дякуємо і засобам масової інформації за небайдужість, за те, що „тримають руку на пульсі новин“. Та дуже важливо витримати тонку грань між об'єктивним висвітленням та нагнітанням соціальної напруги.

Мова йде про заборгованість відділу освіти райдержадміністрації перед постачальником продуктів харчування у школи району. Від так на минулому тижні у заклади не було підвезено чергову партію необхідних продуктів. Завдяки тому, що у їдальнях були наявні певні запаси, вдалося уникнути критичної ситуації.

Натомість проведено часткове погашення заборгованості. Керівництвом райдержадміністрації, зокрема і відділу освіти, досягнуто домовленості із постачальником про подальшу співпрацю. Школярі до завершення навчального року будуть забезпечені належним харчуванням.

Але, на жаль, на цьому проблема не вирішується. І збій із постачанням продуктів харчування – це лише один із наслідків не проведеної вчасно реорганізації малокомплектних навчальних закладів. (Детальніше про етапи і проблеми реорганізації у нашому районі у статті за посиланням http://talnivska.rda.org.ua/news/13-07-13-13-05-2019/).  

Дефіцит коштів у районному бюджеті не дозволяє охопити усі напрямки. І гарна ініціатива – забезпечити безкоштовним харчуванням учнів початкової ланки та дітей пільгових категорій – не витримала бюджетного навантаження.

Нагадаємо, що проблема оптимізації та реорганізації уже назріває років десять, але її замовчували і відкладали „на потім“. Чим ще більше ускладнили. У процесі утворення Тальнівської ОТГ, відокремилася і частина шкіл, а саме міських, які мають достатню наповнюваність класів, а від так і достатню державну субвенцію. Завдяки якій раніше  і  вирівнювалася більш менш ситуація по всьому району. У районному відділі залишилися школи, більшість з яких малокомплектні, а тому державне фінансування для них дуже низьке (відповідно до кількості учнів), а згодом може і зовсім припинитися.

Заради справедливості, не відкидаючи власної відповідальності, варто відзначити, що у школах ОТГ, незважаючи на можливості бюджету, на достатню державну субвенцію, харчування учнів забезпечується за рахунок батьківської плати.

Враховуючи проблеми із оптимізацією галузі та пов'язаний з цим дефіцит районного бюджету, переймаючи досвід шкіл ОТГ, відділ освіти райдержадміністрації буде змушений з початку нового навчального року (1 вересня 2019 р.) забезпечувати харчування школярів коштом батьків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування