A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

У Черкасах урочисто відзначили 100-річчя Івана Лутака

Дата: 04.06.2019 17:06
Кількість переглядів: 1022

Фото без описуУ Черкаській обласній філармонії третього червня відбулися урочистості з нагоди 100-річчя від дня народження багаторічного керівника Черкаської області Івана Лутака.

На чолі з головою районної державної адміністрації Валентиною Любомською, на заходи також прибула делегація з Тальнівського району, аби вшанувати пам’ять відомого керівника Черкащини. Приїхали ті, хто безпосередньо працював з Іваном Кіндратовичем, і ті, для кого він став учителем та наставником. Це – Підгорний Віктор Михайлович, Куян Іван Григорович, Кравчук Анатолій Антонович, Терещук Іван Кіндратович, Анастасій Анатолій Григорович та Гурчак Микола Іванович.

Іван Лутак був зразковим керівником, який стояв біля витоків формування Черкащини з об’єднаних 1954 року районів трьох областей України.  Йому належить і заслуга розвитку промисловості у суто аграрному до того регіоні. Поруч з відкриттям нових підприємств, Іван Лутак постійно приділяв увагу збереженню та розвитку української культури. 

Саме в цей день йому мало б виповнитись 100 років. І хоча за час, доки його не має з нами, в Україні багато чого змінилося, черкащани продовжують пам’ятати про одного із найпотужніших творців області. Адже він був і справді легендарною людиною. І фундамент економічної і соціальної успішності нашого регіону заклав саме він.

 

Голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Вельбівець у своєму вітальному слові відзначив, що надзвичайно відповідально говорити про людину великого організаторського та керівного таланту – мудру, сувору, вимогливу і в той же час людину щирої душі, доброго серця, у якої на першому місці завжди були інтереси держави та громадянина.

– Протягом двох десятків років Іван Лутак очолював Черкащину. На його плечі ліг непідйомний тягар становлення новонародженої області, якій потрібно було надати цілісності і самоідентичності, – зазначив голова облдержадміністрації. – Саме його заслуга в створенні та розвитку сотень промислових підприємств на Черкащині. Завдяки йому Черкаси стали одним із найбільших в країні центрів високотехнологічної хімічної галузі. Більшість хімічних гігантів, таких як «Азот», і сьогодні залишаються флагманами. Іван Кіндратович доклав максимум зусиль, щоб перетворити наш регіон із суто аграрного ще і у промисловий. Тоді ж було розбудовано і серйозну базу підприємств оборонного комплексу, які працюють і сьогодні на військову потужність вже незалежної України. Також у той час, як Іван Кіндратович очолював область, було збудовано сотні дитячих садків, шкіл та декілька профтехучилищ. Темпи спорудження житла зросли до мільйона квадратних метрів на рік. Справжньою окрасою обласного центру став палац культури «Дружба народів». У ті роки зведено нові корпуси нинішніх університетів – Національного імені Богдана Хмельницького і Державного технологічного, обласної, першої та третьої міських лікарень.

У Черкасах на будинку, де проживав Іван Лутак під час роботи на Черкащині, відкрита меморіальна дошка.

Після урочистого заходу спогадами про мудрого очільника області та свого наставника поділилися його колеги.

Фото без опису

 

Анатолій Григорович Анастасій:

- Іван Лутак приділяв велику увагу розвитку тваринництва, птахівництва, садівництва. За це йому присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот» .

 

 

Фото без опису

 

 

Анатолій Антонович Кравчук:

- Сучасні управлінці мусять рівнятися на Івaна Лутака, який працював не задля власної користі та амбіцій, не чекаючи слави і овацій – працював на розвиток рідного краю .

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

Микола Іванович Гурчак:

- Не віриться, що пройшло 30 років, як пам'ятаю Івана Кіндратовича в роботі. А він сьогодні, як і тоді,  об'єднав нас усіх! У 2008 році видали книгу "Син землі української" Г. Суховершка, я її бережу на добру згадку про Лутака. Сьогодні, як їхав на захід -  взяв її в руки, аж щемно на душі стало …

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

Віктор Михайлович Підгорний:

- Іван Кіндратович любив несподівно відвідувати виробництво, часто бував і в Тальнівському районі. Любив заїжджати у села, зустрічатися з людьми на полі, на фермі. Був дуже щирим та простим у спілкуванні. І сьогодні, при прийнятті важливих рішень, згадую його поради.

 

 

 

Фото без опису

Іван Григорович Куян:

- Лутак був людиною надзвичайної скромності. На одній із нарад у 1983 я запам'ятав його  у діловому костюмі,  і в цьому ж вбранні зустрів його в палаці  Україна 1999 року. Він мав феноменальну пам'ять, жорсткий, але справедливий характер. Хто працював з Іваном Кіндратовичем, часто добрим словом згадує своєрідну «школу Лутака». Стиль його роботи, особливо в доборі й плеканні керівних кадрів, вартий наслідування і сьогодні.

 

 

Довідково:

Іван Кіндратович Лутак народився 3 червня 1919 року в селі Комарівка Київської області, в українській селянській родині, яка пережила сталінський Голодомор. Двічі обіймав чільні посади на Черкащині – перший раз як голова виконкому Черкаської обласної ради (1961-1967, з невеликою перервою), а другий раз як перший секретар Черкаського обкому КПУ (1976-1988). Також був кандидатом і членом ЦК КПРС, членом політбюро ЦК КПУ, депутатом Верховних Рад СРСР і УРСР. Герой Соціалістичної Праці, Почесний громадянин Черкас.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування