A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Збори у Лащовій. Освіта: аналіз ситуації, спільні рішення в інтересах громад району

Дата: 16.01.2019 17:10
Кількість переглядів: 884

Продовжуємо тему реорганізації освітянської галузі.

„Оптимізація шкіл - якісне навчання дітей“ http://talnivska.rda.org.ua/news/09-58-31-09-01-2019/

Уже відбулися зустрічі із педагогічними колективами, батьками, представниками органів місцевого самоврядування у Колодистому, Павлівці І, Кобриновій Греблі, Онопріївці, Романівці.

https://rda.org.ua/rda/talnivska/news/15-02-39-11-01-2019/ (9-10 січня –Колодисте та Павлівка І)

http://talnivska.rda.org.ua/news/10-12-40-14-01-2019/ (11 січня – Кобринова Гребля, Онопріївка)

http://talnivska.rda.org.ua/news/16-36-12-15-01-2019/ (14 січня – Романівка)

16 січня, згідно графіка, представники керівництва райдержадміністрації зустрілися із педагогами та батьками учнів Лащівського НВК.

Лащова

Заступник голови Тальнівської райдержадміністрації Тетяна Півторак, начальник фінансового управління Наталя Шпичак та начальник відділу освіти Лариса Коваль окреслили суть проблеми та відповіли на всі запитання, які цікавили батьків. Найперше, заспокоївши всіх, що заклад продовжить свою роботу у такому ж статусі і режимі без змін до завершення цього навчального року. Зараз ведеться підготовча робота до етапу реорганізації з 1 вересня наступного навчального року.

На зустрічі також були присутні сільський голова Таміла Дворнікова та депутат районної ради Анатолій Ковальов.

Лащівський НВК був реорганізований минулого року із пониженням ступеню до початкової школи, у якій зараз навчається 15 дітей. Учні середньої ланки із 1 вересня 2018 року відвідують школу у сусідньому Веселому Куті. У приміщенні Лащівського НВК, де також розміщується дошкільний підрозділ (11 вихованців),  було проведено реконструкцію системи опалення з метою економії коштів на енергоносії. Втім, все одно проблеми із дефіцитом коштів це не вирішило. Тому громаді села потрібно знову шукати спільне рішення щодо подальшої діяльності закладу. Чи зможе вона його утримувати і в якому статусі?

Сільський голова Таміла Дворнікова повідомила, що бюджет сільської ради - один з найменших у районі, до мільйона гривень. А на утримання НВК потрібно майже 1,5 млн. грн. А ще ж є ФАП, соціальна сфера, заклади культури та багато інших напрямків життєдіяльності села, які потребують коштів.

Тоді односельці висловили пропозицію про те, щоб усі ці заклади і навіть саму сільську раду розмістити у приміщенні школи, обладнавши окремий вхід, як того вимагає законодавство. Провести іншу необхідну реконструкцію, в чому допоможуть своїми силами самі жителі.

Таку слушну думку підтримав депутат Анатолій Ковальов. Він відзначив, що потрібно створити робочу групу на чолі із сільським головою за участю активу батьків та громади.  І з допомогою спеціалістів із фінансового управління та відділу освіти проаналізувати витрати і можливості місцевого бюджету при такому варіанті вирішення питання.

Тож Лащівська громада найближчим часом має надати відділу освіти своє бачення діяльності НВК у наступному навчальному році з конкретним фінансовим обґрунтуванням для подальшого розгляду і прийняття відповідного рішення щодо цього питання на сесії районної ради.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування