A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Тальнівська Районна Державна Адміністрація

Відбулася робоча зустріч з питань діяльності медичної галузі в умовах реформування

Дата: 27.02.2019 17:49
Кількість переглядів: 639

    Фото без опису„Зберегти лікарню і ФАПи – це однозначно! Ми не можемо залишити людей, особливо у сільській місцевості, напризволяще.“ Слова голови районної ради Валентини Любомської під час виступу на робочій зустрічі із лікарями стали і головною тезою власне самого зібрання.

       Бо ж обговорювалося багато питань і проблем діяльності закладів охорони здоров’я району в умовах реформування, але основний акцент був саме на збереженні цієї галузі, на забезпеченні медичних послуг навіть у найвіддаленіших і малонаселених пунктах району.

    27 лютого на базі Тальнівської районної центральної лікарні відбулася робоча зустріч працівників медичної галузі району з представниками органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, депутатами різних рівнів, сільгоспвиробниками, підприємництвом, громадськими організаціями, ЗМІ. Захід був ініційований Валентиною Любомською з метою підтримки та забезпечення подальшого функціонування первинної та вторинної ланок медицини району.

  Про хід реформування медицини в районі проінформувала заступник голови райдержадміністрації Тетяна Півторак, виокремивши пройдені етапи та проблеми подальшого функціонування медичних закладів.

    Головний лікар КНП Тальнівський центр ПМСД (первинка) Анна Данилюк детально пояснила нюанси формування спроможної мережі закладів первинної медико-санітарної допомоги Тальнівського району, їх матеріально-технічне забезпечення та фінансування. Наголосила: для того, щоб Центр був конкурентноспроможним, необхідно забезпечити не лише матеріальну базу, а й зацікавити сімейних лікарів, адже на сьогодні присутня кадрова проблема. А ще привести мережу у відповідність занадто розгалужену мережу.

     Дискусію викликало питання збереження ФАПів у селах. Адже, згідно вимог нормативної бази медичної реформи – у населених пунктах, де менше 750 жителів, ФАПи не передбачені. У нашому районі таких сіл багато. Тож тут не обійтися без спільної участі у вирішенні проблеми усіх, хто має вплив на соціальну сферу, на наповнення місцевих бюджетів.

  Про стан матеріально-технічного забезпечення та перспективи функціонування Тальнівської центральної районної лікарні розповів головний лікар Олег Солодько. Висловив власне бачення функціонування вторинної ланки в умовах реформ, зокрема госпітальних округів. Це збереження лікарні у статусі багатопрофільного закладу першого рівня. Але для цього необхідно забезпечити лікарню якісним діагностичним обладнанням.

     Одним словом, проблем занадто багато, і вирішувати їх потрібно спільно, відкинувши амбіції та політичні вподобання. Насамперед, чесно наповнюючи місцеві бюджети, належно сплачуючи податки.

       Про це наголосив перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Гречка:

     - Сьогодні тут із запрошених ті, хто підтримує соціальну сферу, хто сплачує податки. І так постійно - одні й ті ж люди. Для прикладу, Анатолій Скіченко сплачує за землю 12%, а є зовсім інші випадки. Зараз узагальнюються дані, надані податковою інспекцією, і на наступній сесії буде оголошено поіменно по кожному населеному пункту району, яка середня сплата за землю, ПДФО тощо. Щоб жителі знали, скільки який сільгоспвиробник, підприємство сплачує. Не важко порівняти вклад кожного, коли сплата йде від 3,5 % до 12%. У грошах – це 150 грн. за гектар і 1500 за такий же гектар в одному  й тому ж селі. Відчуваєте різницю? Але кожен хоче, щоб працював ФАП, школа, щоб було освітлення, дороги... І розповідає, що влада не така. Давайте почнемо кожен із себе. Ми вже відходимо від вмовляння сплачувати більше. Це питання навіть не свідомості кожного. Суть у відповідальності за себе, свої дії, за людей і наше майбутнє. Або ми платимо чесно і в рівних умовах, розвиваємо медицину, освіту, район, або оцінку дадуть люди, побачивши, хто використовує землі, підприємства, їхню працю, недоплачуючи заробітні плати, ховаючи прибутки, не сплачуючи у повному обсязі податки. Ми працюємо над залученням інвестицій та коштів з бюджетів вищих рівнів, але ресурс є і тут, на місці.

       Про позитивний досвід інших районів у вирішенні проблем медицини, про власне бачення ситуації відзначила голова районної ради Валентина Любомська:

     - Ми бачимо набагато кращу ситуацію у сусідніх Уманському, Звенигородському районах, але там матеріально-технічна база формувалася протягом останніх десяти років. І частка районного чи сільських бюджетів там дуже незначна. Здебільшого, це підтримка народних депутатів та місцевого бізнесу. Нам потрібно напрацювати свої варіанти виходу із складної ситуації. Пропоную шукати внутрішні ресурси, шляхом приєднання до ОТГ. Ліквідовуємо районну раду і направляємо вивільнені кошти на закупівлю обладнання. Я – тільки за, але чи готові до цього всі? Чи готова сама ОТГ? Буде обманом говорити, що, у разі об'єднання в одну громаду, надійдуть великі кошти, а от проблеми – так. Але, можливо, дійсно потрібно починати зараз і не чекати 2020 року, не втрачати час у незрозумілих суперечках. І вже зараз починати відбудовувати і моральний клімат, і наші структури. Це як перший варіант. Друге – докладаємо спільних зусиль. Звертаюся до сільських голів, скоро у вас будуть проходити конференції сільських жителів, можливо, ініціюйте попередні зустрічі за участю лікарів, місцевих товаровиробників, донесіть їм почуту сьогодні інформацію, спільно обдумайте. Ніхто краще вас не знає, як і хто працює в селі, сплачує податки. З 1 січня цього року ви маєте право надавати запити у податкову інспекцію щодо звіту по платниках податку на ваших підвідомчих територіях. Ви є представниками органу виконавчої влади і місцевого самоврядування. Вам спільно зі своїми громадами потрібно приймати рішення щодо діяльності ваших ФАПів і медицини району в цілому. Тому доносьте людям правдиву та об'єктивну думку. Сьогодні дуже важливо робити правильні висновки і приймати дієві рішення.

      До присутніх звернулася голова профкому ЦРЛ Олександра Назарук. Вона відзначила, що багато небайдужих підприємців, депутатів, сільгоспвиробників і зараз допомагають лікарні, надають фінансову підтримку. Це народний депутат Валентин Ничипоренко, а також Анатолій Скіченко, Сергій Тульчинський,  Людмила Кутова, Ігор Новицький, Володимир Мовчан та інші. Така співпраця в подальшому дуже необхідна для функціонування закладу, надання належних медичних послуг населенню. Олександра Михайлівна висловила сподівання, що до такої доброї справи приєднається ще більше небайдужих представників місцевого бізнесу.

     Депутат обласної ради, керівник ТОВ „Промінь АА“ Анатолій Скіченко наголосив, що потрібно зробити все, аби зберегти по максимуму медичну галузь у районі. Забезпечити її обладнанням. Він ніколи не стоїть осторонь, допомагав і буде надалі надавати підтримку і як товаровиробник, і сприятиме залученню коштів із бюджетів вищих рівнів, як депутат обласної ради.

     Анатолій Петрович закликав інших представників бізнесу та депутатів долучатися й активно брати участь у соціальному та громадському житті району. Будемо надіятися, що саме так і буде. Жителі Тальнівщини матимуть належне медичне обслуговування.

Відділ організаційно-інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування